Bursa Yenişehir'de Kirazlıyayla'da maden atık barajı çöktü: Binlerce ton kimyasal doğaya karıştı

Kirazlıyayla'daki Meyra Madencilik atık barajı çöktü; binlerce ton kimyasal ve ağır metal içerikli atık toprağa ve suya karıştı. Yetkililer inceleme ve hukuki takip yapıyor.

Yayın Tarihi: 29.01.2026 10:20
Güncelleme Tarihi: 29.01.2026 10:20

Bursa Yenişehir'de Kirazlıyayla'da maden atık barajı çöktü: Binlerce ton kimyasal doğaya karıştı

Bursa Yenişehir'de Kirazlıyayla'da atık barajı çöktü

Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi'nde Meyra Madencilik'e ait atık barajının çökmesi sonucu, barajda biriken binlerce ton kimyasal ve ağır metal içerikli atığın dere ve toprağa karıştığı bildirildi. Atıklarda kurşun, çinko ve bakır gibi ağır metallere ve çeşitli kimyasal bileşenlere yer verildiği iddia ediliyor.

Olay yerinde inceleme: Belediye başkanı ve muhtar

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Kirazlıyayla'ya giderek mahalle muhtarı Hasan Açar ile birlikte incelemelerde bulundu. Başkan Özel, yaşanan durumu "bir çevre felaketi boyutunda" olarak nitelendirerek, "Gereği fazlasıyla yapılacak" mesajını verdi.

Çevresel ve sağlık riskleri

Yetkililer ve yerel temsilciler, ağır metal içerikli atıkların toprağa ve suya karışmasının uzun vadede ekolojik dengeyi bozabileceği ve insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturabileceği uyarısında bulunuyor. Başkan Özel, "Kurşun, çinko ve bakır gibi ağır metaller yalnızca toprağı değil, insan sağlığını da doğrudan tehdit ediyor. Tarım alanlarımız, suyumuz ve geleceğimiz risk altındadır" ifadelerini kullandı.

Toplumsal tepki ve hukuki süreç

Kirazlıyayla sakinlerinin daha önce de atık barajına karşı çıktığını hatırlatan Başkan Özel, bölge halkıyla birlikte uzun süredir bu riske dikkat çektiklerini belirtti. Özel, belediye olarak "hukuki ve idari tüm süreçleri yakından takip etmeye devam edeceğiz" diyerek, ihmaller zincirinin üzerinin örtülemeyeceğini vurguladı. Yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların atığın etkilerini sınırlamak için adımlar atması gerektiği ifade ediliyor.

Not: Olayla ilgili resmi analiz sonuçları ve yetkili kurumların açıklamaları henüz metinde yer alan iddiaları doğrulayıcı detaylar içermemektedir; süreç ilerledikçe resmi raporların beklenmesi önem taşıyor.

Bursa'da çevre felaketi...Binlerce ton kimyasal doğaya karıştı

Bursa'da çevre felaketi...Binlerce ton kimyasal doğaya karıştı

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.