Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bursa Valisi açıkladı! Marmara'da batan geminin enkazı çıkarılmayacak

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, yaptığı yeni bir açıklamada Marmara Denizi’nde batan geminin eski ve yüksek maliyetli olması nedeniyle denizin dibinden çıkarılmayacağını kaydetti.

Yayın Tarihi: 21.02.2024 16:44
Güncelleme Tarihi: 21.02.2024 16:44

Bursa Valisi açıkladı! Marmara'da batan geminin enkazı çıkarılmayacak

15 Şubat günü sabah 06.32’de acil durum sinyali veren ve daha sonra batan mermer tozu yüklü BATUHAN A isimli geminin enkazının çıkarılmayacağı öğrenildi. Batan gemiyle ilgili çalışmaların yürütüldüğü ilk günden bu yana 6 mürettebatı arama çalışmaları tam gaz devam ederken 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 

51 metre derinlikte denizin tabanına oturduğu belirlenen gemide sonar cihazıyla yapılan aramalarda 2 mürettebatın hala gemi enkazında olduğu belirlendi. Aramaların üçüncü gününde dalgıçların arama yaptığı gemide aşçı Zeynep Kılınç’ın cenazesi bulundu. Zeynep Kılınç’ın yanı sıra gemide yağcı olarak görev yaptığı belirlenen 40 yaşındaki Hüseyin Tutuk’un cansız bedenine de ulaşıldı. Diğer 4 mürettebata ise hala ulaşılamadı.

Batık gemi enkazı çıkarılmayacak! 

Bugüne kadar yapılan aramalarda geminin kaptan köşkü, mürettebat kamaraları, güverte ve makine dairesinde dikkatli aramalar yapıldı. Gözden kaçma ihtimaline karşın bir kez daha geminin aranacağı kaydedilirken, gemi enkazının çıkarılmayacağı bildirildi. 

Geminin batma nedeni araştırılıyor! 

Olaya yönelik 4 savcı görevlendirilirken, deniz kaza kırımında yetkin bilirkişi de araştırmaya katıldı. GSM şirketlerinden mürettebatın görüşmeleri alınırken, HTS kayıtları ile geminin yardım isteme konusundaki gecikmesi araştırılacak. 

Öte yandan 2-3 metrelik dalgalara karşı dayanıklı olduğu belirlenen geminin batması için olağanüstü bir durum olması gerektiği de belirtildi. Yetkililer tarafından yapılan değerlendirmede, yükün güverte üzerinde kapalı kasalarda taşınması gerektiği bildirildi. Ancak 1250 ton mermer tozun branda ile sabitlenmeden kapatıldığı ve fırtına ile gelen suyun mermer tozlarını ağırlaştırdığı, bu nedenle de geminin battığı değerlendirildi. Son olarak geminin seyir halindeyken mi yoksa durduğunda su almaya başlayarak mı battığı da enkazdaki incelemeler sonrasında ortaya çıkacak.