DOLAR
34,68 0%
EURO
36,73 0%
ALTIN
2.960,57 0%
BITCOIN
3.365.927,02 -0,1%

Bursa Teknik Üniversitesi'nde Diyabet Hastalarına Özel Gıda Kaplaması Projesi

BTÜ akademisyenleri, diyabet hastalarına yönelik özel gıda kaplaması geliştirdi.

Yayın Tarihi: 07.11.2024 10:00
Güncelleme Tarihi: 07.11.2024 10:15

Bursa Teknik Üniversitesi'nde Diyabet Hastalarına Özel Gıda Kaplaması Projesi

Bursa Teknik Üniversitesi'nde Yenilikçi Gıda Kaplaması

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri daha güvenli tüketmeleri için özel bir gıda kaplaması geliştirdi. Bu yenilikçi çalışma, TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında desteklenen "Dut Yaprağı Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi" başlıklı proje ile gerçekleştirildi.

Kaplama Özellikleri ve Antidiyabetik Etkisi

Bu özel kaplama, dut yaprağı ve ipek kozası kullanılarak üretildi ve üzüm, hurma gibi şeker oranı yüksek meyvelere antidiyabetik özellik kazandırıyor. Projenin yürütücüsü Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, kaplama çözeltisinin meyvelerde uygulanmasıyla şekerin, diyabet hastaları için güvenli hale dönüştürüldüğünü ifade etti.

Proje Ekibi ve Gelecek Hedefleri

Projenin destekleyen ekipte Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ile Prof. Dr. Yasemin Şahan da bulunuyor. Demirel, kaplama uygulamaları ile meyvelerin raf ömrünün arttırılması ve kalite özelliklerinin korunmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, projeye ilişkin patent başvurularının yapıldığını açıkladı. "Bu kaplamanın taze meyveler üzerindeki etkilerini araştırıyoruz," diyen Demirel, çalışmanın başarılı laboratuvar aşamalarından geçtiğini de sözlerine ekledi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri...

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri tüketmesine yardımcı olacak özel gıda kaplaması geliştirdi. Dut yaprağı ve ipek kozasından yapılan kaplama sayesinde üzüm, hurma gibi şeker oranı yüksek meyvelere, antidiyabetik özellik kazandırıldı. Proje ekibinden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, açıklama yaptı.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri...

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri tüketmesine yardımcı olacak özel gıda kaplaması geliştirdi. Dut yaprağı ve ipek kozasından yapılan kaplama sayesinde üzüm, hurma gibi şeker oranı yüksek meyvelere, antidiyabetik özellik kazandırıldı. Proje ekibinden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, açıklama yaptı.