Bursa bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörü Cezayir'de iş ortaklarıyla buluştu
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projeleri kapsamında 61 Bursalı firma, başkent Cezayir'de düzenlenen ikili iş görüşmelerinde Cezayirli sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Programın ilk gününde yaklaşık 500 Cezayirli iş insanı Bursalı firmalarla temas kurdu.
Program ve saha ziyaretleri
UR-GE heyeti Cezayir pazarını yakından tanımak amacıyla kentteki önemli ticaret merkezleri Baraki ve El Hamizi ziyaret etti. BTSO tarafından yürütülen projeler çerçevesinde sektör temsilcileri, hem pazar araştırması hem de potansiyel tedarik ve dağıtım kanallarını değerlendirme fırsatı buldu. İkili iş görüşmeleri iki gün sürecek etkinlik kapsamında yeni işbirliklerinin başlangıcına sahne oldu.
Yetkililer ve katılımcı açıklamaları
Görüşmelerin açılışına Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mücahit Küçükyılmaz, Cezayir-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Messaoud Guesri, Cezayir Ticaret Başmüşaviri Mehtap Atakan Özkan, Cezayir Ticaret Müşaviri Özgür Saman, Arap-Afrika Yatırım ve Kalkınma Merkezi (CAAID) Başkanı Amine Boutalbi ve Cezayir Tekstil ve Deri Birliği Başkanı Belhadj Tebbakh katıldı. BTSO heyetinde ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt ve BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayezit yer aldı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, organizasyonun amacını şöyle özetledi: 'Dost ve kardeş ülkemiz Cezayir ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek, firmalarımız arasındaki iletişimi güçlendirmek ve yeni iş birliklerinin temelini atmak amacıyla buradayız.' Kuş, Bursa'nın bebek ve çocuk konfeksiyonu üretiminde Türkiye için kritik bir merkez olduğunu vurgulayarak heyetin 105 kişilik güçlü bir temsil gücüne sahip olduğunu belirtti.
Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mücahit Küçükyılmaz da tarihten gelen bağlara işaret ederek organizasyonu düzenleyen BTSO'ya teşekkür etti ve Bursa ile Cezayir arasındaki kültürel yakınlığa atıfta bulundu: 'Emir Abdulkadir Bursa'da uzun süre yaşamış; bu ortak tarih ilişkilerimizi güçlendiriyor.'
Ticari hedefler ve beklentiler
Küçükyılmaz, iki ülke arasındaki ekonomik verileri paylaşarak mevcut rakamların üzerine çıkma hedefini dile getirdi. Mevcut durumda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6,5 milyar dolar, Cezayir'deki Türk yatırımlarının ise 7,7 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti ve her iki ülkenin hedefinin 10’ar milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade etti.
CAAID Başkanı Amine Boutalbi etkinliğin yatırım ve ortak pazar fırsatları yaratacağına dikkat çekti: 'Türk firmalar buradan elleri boş dönmeyecek, ortak pazarlar ve yatırım fırsatları bulacaklar.' Cezayir Tekstil ve Deri Birliği Başkanı Belhadj Tebbakh ise karşılıklı ziyaretlerin ve işbirliklerinin sürmesini temenni etti.
Sonuç ve sektörel değerlendirme
Bursa bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörünün UR-GE projeleriyle yürüttüğü çalışmalar, firmaların Kuzey Afrika pazarına erişimini hızlandırmayı hedefliyor. Cezayir'in Afrika'daki konumu ve geniş iç pazarı, Bursalı üreticiler için stratejik bir fırsat sunuyor. İkili iş görüşmeleri oturumlarında atılan adımlar, kısa vadede somut ihracat anlaşmalarına dönüşmese bile, uzun vadeli işbirlikleri ve yatırım projeleri için zemin hazırlama niteliğinde. Etkinliğin devam eden oturumları ve kurulan bağlantıların takip edilmesi, gerçekleştirilecek somut proje ve sözleşmeler açısından belirleyici olacak.
Yaklaşık 500 Cezayirli sektör temsilcisinin katıldığı etkinlik, Bursa'nın bebek ve çocuk konfeksiyonunda üretim ve ihracat potansiyelini uluslararası arenada pekiştirme çabalarının bir parçası olarak öne çıktı.
BTSO ÖNCÜLÜĞÜNDE, BEBEK VE ÇOCUK KONFEKSİYONU SEKTÖRÜNE YÖNELİK YÜRÜTÜLEN İKİ AYRI UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA 61 BURSALI FİRMA, CEZAYİRLİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİNDE BULUŞTU