Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bulgaristanlı çiftçiler sokaklara döküldü: Protesto her gün devam edecek!

Fransa'dan sonra Bulgaristanlı çiftçiler de tarım protestosuna başladı.

Yayın Tarihi: 06.02.2024 16:38
Güncelleme Tarihi: 06.02.2024 16:38

Bulgaristanlı çiftçiler sokaklara döküldü: Protesto her gün devam edecek!

Fransa’da ayaklanan çiftçilerin ardından tüm Avrupa’da tarım çalışanları protestolara başladı. Bulgaristan’ın da katıldığı protestolarda tarım sektörü çalışanları traktör ve arazi araçları ile trafiği engelledi. 

Ulusal Tahıl Üreticileri Birliği (NAZ) organizasyonu ile ülkenin 85 noktasında eylem düzenleyen tarım çalışanları, traktör ve arazi araçları ile yolları kapatarak trafik akışını 2 saat boyunca engelledi. Tarım alanındaki birçok sektörün, Ukrayna’dan ucuza ve düzensiz tahıl ithalatından zarar gördüğünü öne süren eylemciler, hükümetin bu sektöre bütçe ayırmadığını kaydetti. 

Bulgaristan Tarım Odası Başkanı Kostadin Kostadinov ise bir basın açıklaması yaparak sadece tahıl üreticilerine değil, tüm tarım sektörünün hükümetten destek beklediğini kaydetti. Arpa, mısır, buğday, ayçiçeği, kolza üreticilerinin öncelikli olarak destek görmeleri gerektiğini kaydeden Tarım Odası Başkanı, 2024’ün ilk yarısına ayrılan 76 milyon euroluk desteğin yetersiz olduğunu aktardı. 

bulgaristan

Taşrada eylemlerini sürdürdüklerini kaydeden Kostadinov, gelecek günlerde de binlerce ağır arazi aracının başkent Sofya’ya yönelebileceğini söyledi. Protestoların her gün devam edeceğini belirten Kostadinov, hükümetin bir şey yapmaması durumunda trafiği engelleme süresinin 3 saate çıkacağını bildirdi. 

Bulgaristan hükümeti ne diyor? 

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, tarım sektörü ve çiftçilerin temsilcileriyle dün görüşme yaptı. Yapılan son görüşmenin ardından protestolarda “haklı bir taraf olmadığını” söyledi. 

Tahıl üreticilerinin gelir beyanında bulunmasının çiftçileri zarara uğrattığını reddeden Denkov, hükümetin geçtiğimiz yıl kazançlı çıkan tahıl üreticilerine destek vermeyeceğini vurguladı:

bulgaristan tarım protesto

“Devletin ve Avrupa kaynakları da bu amaçla kullanılamaz. Böyle bir yaklaşım ekonomi mantığına aykırı olup diğer sektörleri de olumsuz etkiler." 

2023’ün başından bu yana devletin tarım sektörüne 1.6 milyar euroluk ek finansman sağladığını vurgulayan Denkov, Haziran’a kadar 76 milyon euroluk finansman belirlendiğini ekledi: 

"Protestocuların talepleri her geçen gün giderek artarken, devletten bekledikleri destek ise şimdilik 400 milyon avroyu aşmış bulunuyor."