Buldan'da Alandız kestanesi hasadı başladı: Dikenlerinden çıkarılarak alıcıyla buluşuyor

Denizli Buldan'da coğrafi işaretli Alandız kestanesinin hasadı başladı; dikenli kabuğundan ayrılan 'şekercik' cinsi kestane, dinlenme ve patoz işleminden sonra alıcıyla buluşuyor.

Yayın Tarihi: 05.12.2025 13:59
Güncelleme Tarihi: 05.12.2025 13:59

Buldan'da Alandız kestanesi hasadı başladı: Dikenlerinden çıkarılarak alıcıyla buluşuyor

Buldan'da Alandız kestanesi hasadı başladı

Denizli’nin Buldan ilçesinin yüksek kesimlerinde asırlık ağaçlarda yetişen Alandız kestanesi, dikenli kabuğundan çıkarılarak sofralara gönderiliyor. Buldan Ziraat Odası tarafından coğrafi işaret patentiyle tescillendirilen Buldan Alandız kestanesi, hasat sonrası yaklaşık bir aylık dinlenme döneminin ardından patoz yardımıyla dikenli yapısından ayrılıyor.

Üretim verileri ve alan

Kestanenin yetiştiği bölge 1.150 rakımda bulunuyor ve 1.300 dekarlık alanda yaklaşık 19 bin kestane ağacı yer alıyor. 2024 sezonunda bölgede 385 ton üretim gerçekleşti; ağaç başına düşen ortalama verim yaklaşık 30 kilogram olarak kaydedildi. Üreticiler bu sezon verimin geçen yıla göre az da olsa arttığını bildiriyor ve alıcıların bölgeye gelerek alım yaptıklarını belirtiyorlar.

Hasat ve işleme süreci

Üreticiler, hasat öncesi tadı, aroması ve şeker oranını artırmak için "kuyu" olarak adlandırılan tepeciklerde yaklaşık bir ay süreyle sulama uyguluyor. Ardından, hasadın ve işleme sürecinin aşamaları şu şekilde gerçekleştiriliyor: ağaçlardan silkeleme yöntemiyle toplanan kestaneler çuvallara doldurulup evlere taşınıyor, bahçelere dökülüyor ve üzerleri otlarla örtülüyor. Patoz uygulaması genellikle Kasım ayının 15–20'si arasında yapılıyor ve sonra kestaneler tekrar çuvallara konuyor.

Arzu Baş, üretici olarak süreci şu sözlerle aktarıyor: Ekim ayının on beşinde ağaçlardan hasadına başlıyoruz. Silkeleme yapan ve toplayan amele buluyoruz. Ağaçlardan toplayıcılar çubuklarla silkeleme yapıyor. Biz de yerden toplayıp çuvallara doldurup motorlarla evlerimize getiriyoruz. Bahçemize döküyoruz. Otları üzerine örtüyoruz. Ardından sulama işlemi yapıyoruz. Kasım ayının on beş, yirmisi arası patoz yapıyoruz. Sonra çuvallara dolduruyoruz. Emeği çoktur. Kestanemizin tadı çok güzeldir. Şekercik cinsidir. Herkesin bu lezzeti tatmasını isteriz. Yiyenlere afiyet olsun. Allah üreticimize hayırlı pazarlar versin.

Üreticiler, sürecin emek yoğun olduğunu vurgulayarak Alandız kestanesinin bölge için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ettiğini belirtiyorlar.

DENİZLİ’NİN BULDAN İLÇESİNDE ASIRLIK AĞAÇLARDA YETİŞEN ALANDIZ KESTANESİ, DİKENLİ YAPISINDAN...

DENİZLİ’NİN BULDAN İLÇESİNDE ASIRLIK AĞAÇLARDA YETİŞEN ALANDIZ KESTANESİ, DİKENLİ YAPISINDAN ÇIKARILARAK ALICISIYLA BULUŞUYOR.

DENİZLİ’NİN BULDAN İLÇESİNDE ASIRLIK AĞAÇLARDA YETİŞEN ALANDIZ KESTANESİ, DİKENLİ YAPISINDAN...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.