Buharkent’te üreticilere uyarı: Belgesiz ilek kullanımı yasak, denetimler sürüyor

Buharkent’te İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilek pazarında belgesiz ilek satışını engelliyor; üreticilerden 'bitki sevk/nakil belgesi' sorgulaması istendi.

Yayın Tarihi: 08.06.2026 12:11
Güncelleme Tarihi: 08.06.2026 12:15

Buharkent’te üreticilere uyarı: Belgesiz ilek kullanımı yasak, denetimler sürüyor

Buharkent’te belgesiz ilek satışına izin verilmiyor

Buharkent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın’ın Buharkent ilçesinde incir üretimini korumak amacıyla ilek pazarında yürütülen denetimlerin aralıksız sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, kayıt dışı ve belgesiz ileklerin satışına müsaade edilmediğini belirterek üreticileri uyardı.

Denetimlerin gerekçesi ve riskler

Denetimlerde, ileklerin özellikle ilekleme döneminde bahçeler arasında hastalık ve zararlıların taşınmasında kritik rol oynadığı vurgulandı. Buharkent yetkilileri, kontrol eksikliğinin İncir Siyah Sineği (Silba adipata) ve Fusarium kaynaklı meyve-dal hastalıklarının yayılım riskini artırdığına dikkat çekti.

Belge zorunluluğu ve uygulama

Denetimlerde, ileklerin temin edildiği ilçelerin ilçe tarım müdürlüklerinden alınmış bitki sevk/nakil belgesi bulunmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı. Yetkililer, belgesiz ve menşei belli olmayan ileklerin satışına kesinlikle izin verilmediğini belirtti ve bu uygulamanın ilek sezonu boyunca devam edeceğini duyurdu.

Üretici ve satıcıya çağrı

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere ilekleri mutlaka güvenilir ve kayıtlı kaynaklardan temin etmeleri, bulaşık olduğundan şüphe duyulan ürünleri kullanmamaları ve satın alma sırasında ürünün geldiği bölge ile belgelerini sorgulamaları yönünde uyarıda bulundu. Yetkililer, üretici, satıcı ve kurumların birlikte hareket etmesinin kalite ve verimliliğin korunması için şart olduğuna dikkat çekti.

Buharkent’te yürütülen denetimlerin ilek sezonu boyunca süreceği ve üreticilerin belgeli ürün kullanımına özen göstermesi gerektiği tekrarlandı. Bu kapsamda yetkililer, belgesiz ilek almayarak sağlıklı üretimi destekleme çağrısını yineledi.

AYDIN’IN BUHARKENT İLÇESİNDE, İNCİR ÜRETİMİNİN SAĞLIKLI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN İLEK...

AYDIN’IN BUHARKENT İLÇESİNDE, İNCİR ÜRETİMİNİN SAĞLIKLI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN İLEK PAZARINDA DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR. İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ, ÜRETİCİLERİ "BELGESİZ İLEK" KULLANIMINA KARŞI UYARDI.

AYDIN’IN BUHARKENT İLÇESİNDE, İNCİR ÜRETİMİNİN SAĞLIKLI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN İLEK...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.