Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bu ülkede hayati tıbbi malzemeler drone’larla taşınacak!

Birleşik Krallık’ta artık hayati derece önemli olan tıbbi malzemelerin hastalara daha iyi hizmet verebilmek için drone’larla teslim edilmesi planlanıyor.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 15:38
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 15:38

Bu ülkede hayati tıbbi malzemeler drone’larla taşınacak!

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) bir kolu, ülkenin kuzeyindeki 30 tıbbi tesiste drone ile teslimat programı başlatıyor. Böylece, yüz binlerce hastaya verilen hizmeti iyileştirirken maliyetleri düşürmek amaçlanıyor.

Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust, İngiltere merkezli Apian ile iş birliği kapsamında bir süredir otonom drone teslimatlarını test ediyor. Şirket, kritik tıbbi malzemelerin teslimatını "pizza sipariş etmek" kadar kolay hale getirmek isteyen iki eski NHS doktoru tarafından kuruldu.

Şu anda 20'den fazla havadan lojistik uzmanından oluşan güçlü bir ekibe sahip olan Apian, NHS ve büyük drone operatörlerini tek bir ağda birleştiren bir API platformu geliştirdi. Bunu drone teslimatının Uber Eats'i olarak düşünün: NHS restoran, drone şirketi ise yemeği teslim edecek araçları sağlıyor. Ancak bu durumda paket kan örnekleri, cerrahi ekipman ya da kemoterapi ilaçları oluyor.

drone

NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

Sağlık kuruluşunun drone denemeleri bugüne kadar oldukça küçük ölçekli olsa da, dünyanın en büyük otonom drone teslimat şirketi olan San Francisco merkezli Zipline ile iş birliği yaptı. Zipline'ın sabit kanatlı dronları 210 km'ye kadar seyahat edebiliyor ve paketleri hastane iniş alanlarına paraşütle indirebiliyor.

Apian ile birlikte yeni ortaklar, 2024 yılının ikinci yarısında Northumberland ve North Tyneside'da bir drone teslimat hizmeti sunmayı hedefliyor. Bu bölge, 500 binden fazla insana ev sahipliği yapıyor. Pfizer ve Walmart gibi şirketler tarafından halihazırda kullanılan Zipline teslimat sisteminin daha verimli bir tedarik zinciri oluşturması ve tesislerin hastalarına hizmet vermek için gerekli tıbbi cihazları ve reçeteleri stoklarında bulundurmalarını sağlaması bekleniyor.