DOLAR
35,65 -0,07%
EURO
37,17 -0,07%
ALTIN
3.157,95 -0,6%
BITCOIN
3.715.152,49 1,87%

Bu sinsi hastalık gençleri hedef alıyor! 5-35 yaş arasındaki her 10 kişiden biri risk altında!

Wilson hastalığı duymuş muydunuz? Bu hastalık, vücudumuzda çok az miktarda bulunması gereken bakırın, karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarda aşırı birikmesine neden olan ve nadir görülen bir genetik hastalıktır.Peki kimleri daha çok etkiliyor? Belirtileri ve tedavisi nedir? Haber içeriğimizde...

Yayın Tarihi: 25.01.2024 11:36
Güncelleme Tarihi: 25.01.2024 11:36

Bu sinsi hastalık gençleri hedef alıyor! 5-35 yaş arasındaki her 10 kişiden biri risk altında!

Bakır, vücudumuz için önemli bir mineraldir, ancak fazlası zararlıdır. Wilson hastalığı olan kişiler, bakırı normal bir şekilde atamazlar ve bu da organlarda hasara ve işlev bozukluğuna yol açar. Wilson hastalığı, her iki ebeveynden de kusurlu bir gen alan kişilerde görülür. Bu gen, bakırın vücutta taşınmasından sorumlu bir proteini kodlar. Bu proteini üretemeyen kişilerde, bakır vücutta birikmeye başlar. Bu hastalık, ailede Wilson hastalığı öyküsü olan kişilerde daha yüksek bir risk taşır. Wilson hastalığı belirtileri nedir? Tehlikeli midir ve nasıl tedavi edilir? Tüm merak edilenler haberimizde...

WİLSON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Wilson hastalığının belirtileri, hastalığın etkilediği organlara göre değişir, ancak en yaygın olanları şunlardır:

Nörolojik Bozukluklar

Titreme, istemsiz kas hareketleri, yürüme ve konuşma güçlüğü, depresyon, kişilik değişiklikleri, psikoz gibi belirtiler görülebilir.

Göz Hastalığı 

Gözün renkli kısmında (iris) bakır birikmesi sonucu oluşan altın rengi bir halka (Kayser-Fleischer halkası) görülebilir.

WİLSON HASTALIĞI

Karaciğer Hastalığı

Sarılık, karın şişliği, karaciğer büyümesi, karaciğer yetmezliği, siroz gibi belirtiler görülebilir.

WİLSON HASTALIĞI KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Wilson hastalığı, genellikle 5-35 yaş arasındaki kişilerde teşhis edilir, ancak daha genç ya da daha yaşlı kişilerde de görülebilir. 

WİLSON HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Wilson hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir, ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile hastalar normal bir hayat sürebilir.

WİLSON HASTALIĞI TEDAVİSİ

Wilson hastalığının tedavi şekli, hastalığın şiddetine, etkilediği organlara ve hastanın durumuna göre değişir. Tedavinin amacı, vücuttaki fazla bakırı atmak ve organ hasarını önlemek veya azaltmaktır. Tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunur:

Bakırı Vücuttan Atmayı Sağlayan İlaçlar

Bu ilaçlar, bakırın idrar veya dışkı yoluyla atılmasını kolaylaştırır. Bu ilaçlar, hastanın ömür boyu kullanması gerekebilir. Bu ilaçların yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, ateş, deri döküntüsü, anemi, böbrek taşı gibi durumlar olabilir.

Bakır İçermeyen Bir Diyet

Bu diyet, bakır içeren gıdaların tüketimini sınırlar. Bakır içeren gıdalar arasında karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, mantar, kuruyemiş, çikolata, kuru meyve, baklagiller gibi gıdalar sayılabilir. Ayrıca, bakır kaplarda pişirilen veya saklanan gıdalardan da kaçınılmalıdır.

WİLSON HASTALIĞINA KURU MEYVELER

Karaciğer Nakli

Karaciğer yetmezliği veya siroz gibi ciddi karaciğer hastalığı olan hastalarda, karaciğer nakli yapılabilir. Karaciğer nakli, hastanın kendi karaciğerini sağlıklı bir karaciğerle değiştirmesidir. Karaciğer nakli, hastanın yaşam kalitesini artırabilir, ancak nakil sonrası ilaç kullanımı, enfeksiyon riski, organ reddi gibi komplikasyonlar olabilir.