Bist 100
10.247,75 0%
DOLAR
32,38 0,23%
EURO
34,81 0,24%
ALTIN
2.386,19 0,2%

Bu otu yemeyen bin pişman oluyor! Fransızlar bunu tüketmeden güne başlamıyor, bir tutamı dahi şifa dağıtıyor

Fransız mutfağı, dünya genelinde zengin lezzetleri ve özgün tarifleriyle tanınıyor. Bu ün salmış mutfağın vazgeçilmezlerinden biri de tarhun otu. Tatlı ve aromatik lezzetiyle öne çıkan tarhun otu, sadece Fransız mutfağının değil, aynı zamanda sağlığımıza da pek çok fayda sağlıyor. Peki, tarhun otu nedir ve neden Fransızlar bu ottan vazgeçemiyor? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 02.02.2024 13:49
Güncelleme Tarihi: 04.02.2024 12:17

Bu otu yemeyen bin pişman oluyor! Fransızlar bunu tüketmeden güne başlamıyor, bir tutamı dahi şifa dağıtıyor

Fransız mutfağı, dünyanın en lezzetli ve en seçkin mutfaklarından biridir. Fransız mutfağının bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden biri de kullandıkları baharatlardır. Fransız mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biri de tarhun otudur. Bu mucizevi bitkinin faydaları nelerdir derseniz? Hamileler neden yemelidir? Tarhun otunun kullanımı ve daha fazlası haberimizde…

TARHUN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Tarhun otu, yeşil renkli, tüylü kabuklu, küçük ve tatlı bir meyvedir. Her derde deva tarhun otunun faydaları ise şunlardır:

* C vitamini, sağlığımız için hayati önem taşıyan bir besin maddesidir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, enfeksiyonlardan korur, yaralarımızın iyileşmesine yardımcı olur ve hücrelerimizi antioksidan olarak savunur. Tarhun otu, C vitamini bakımından çok zengin bir bitkidir. Öyle ki, sadece bir adet tarhun otu, günlük C vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayabilir. Bu da demek oluyor ki, tarhun otu tüketerek hem sağlığımızı koruyabilir hem de lezzetli yemekler yapabiliriz. 

tarhun otu

*Tarhun otu, lif bakımından zengin bir bitkidir. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve ishal gibi sorunları önler. Ayrıca, lif kan şekerini ve kolesterolü dengeler, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

* Tarhun otu, iştah açar. Tarhun otu, güçlü ve hoş bir kokuya sahiptir. Bu koku, iştah merkezini uyarır ve yemek yeme isteğini artırır. Özellikle kilo almakta zorlananlar için tarhun otu tüketmek faydalıdır.

tarhun otunun faydaları

Ayrıca, tarhun otunda bulunan aktinidin adlı bir enzim, proteinleri parçalayarak sindirimi kolaylaştırır.

*Tarhun otu, bağırsak gazlarını giderir. Tarhun otu, içinde bulunan uçucu yağlar sayesinde bağırsaklardaki gazların çıkmasını kolaylaştırır. Böylece, şişkinlik, karın ağrısı, kramp gibi sorunları önler.

* Tarhun otu, içerdiği potasyum ile kan basıncımızı normal seviyede tutmaya yardımcı olur. Böylece, damarlarımız gevşer ve kanımız daha rahat akar. Bu da kalbimizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Tarhun otu, hipertansiyon, kalp krizi ve felç gibi ciddi hastalıkların önlenmesine katkıda bulunur. 

tarhun otu neye yarar

Böylece, hipertansiyon, kalp krizi ve felç gibi riskleri azaltır. Ayrıca, tarhun otunda bulunan antioksidanlar, kolesterolün oksidasyonunu önleyerek damar tıkanıklığını engeller.

* Tarhun otu, sadece lezzetli bir baharat değil, aynı zamanda cildimize ve saçlarımıza şifa veren bir bitkidir. Tarhun otu, C vitamini, E vitamini ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Bu sayede, cildimizin kolajen üretimini destekler, cildimizi nemlendirir, esneklik kazandırır, leke, kırışıklık ve sarkma gibi yaşlanma belirtilerini giderir, cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korur. Ayrıca, tarhun otu, saçlarımızı da güzelleştirir, parlaklık, güç ve sağlık verir, saç dökülmesini ve kepek oluşumunu önler.

* Tarhun otu, kanser riskini azaltır ve tedavisine yardımcı olur. 

tarhun otunun özellikleri nedir

Tarhun otu, içerdiği antioksidanlar, lifler ve fitokimyasallar sayesinde kanserojen maddelerin vücuttan atılmasını sağlar, hücre hasarını önler, DNA onarımını destekler, iltihaplanmayı azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece, özellikle kolon, meme, akciğer ve prostat kanserine karşı koruyucu bir etki gösterir.

TARHUN OTUNUN HAMİLE VE BEBEKLERE FAYDASI NEDİR?

Tarhun otu, hamile kadınlar ve bebekler için folik asit, demir ve çinko gibi önemli besin öğeleri sağlar. Tarhun otu, bebeğin gelişimine, annenin sağlığına, bağışıklık sistemine, sindirim sistemine, cilt ve saç güzelliğine, kanserden korunmaya ve daha birçok alanda katkıda bulunur.

TARHUN OTUNU NASIL TÜKETİLİR?

Tarhun otunun faydaları saymakla bitmiyor. Bu mucizevi otu her gün tüketerek, sağlığınızı koruyabilir ve güçlendirebilirsiniz. 

* Tarhun otunu kurutarak baharat haline getirebilir ve tavuk, balık, et, sebze, salata, çorba, sos gibi yemeklere lezzet verebilirsiniz. Tarhun otu, özellikle hardal, sirke, limon, sarımsak, maydanoz gibi malzemelerle iyi uyum sağlar.

* Tarhun otunu taze olarak da yiyebilirsiniz. Salatalara, sandviçlere, omletlere, peynirlere ekleyebilir veya yoğurtla karıştırarak bir dip sos yapabilirsiniz

tarhun otunun kullanımı

* Tarhun otundan çay da yapabilirsiniz. Bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş tarhun otu ekleyip 10-15 dakika demleyin. Bu çayı günde 2-3 bardak içerek tarhun otunun faydalarından yararlanabilirsiniz