DOLAR
34,88 -0,05%
EURO
36,74 -0,31%
ALTIN
3.045,25 0,04%
BITCOIN
3.506.462,64 0,78%

Bu faydası bilinmiyordu! Baklagil tüketmek saç dökülmesini önlüyor adet düzensizliğini ortadan kaldırıyor

Çinko, insan vücudu için önemli bir mineraldir. Büyüme ve gelişme, bağışıklık sistemi, yara iyileşmesi, hücre yenilenmesi, üreme sağlığı ve daha birçok fonksiyon için gereklidir. Çinko eksikliği, bu fonksiyonları olumsuz etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yayın Tarihi: 17.11.2023 12:03
Güncelleme Tarihi: 17.11.2023 12:03

Bu faydası bilinmiyordu! Baklagil tüketmek saç dökülmesini önlüyor adet düzensizliğini ortadan kaldırıyor

Çinko eksikliğinin belirtileri, eksikliğin şiddetine ve süresine bağlı olarak değişebilir. Genellikle görülen belirtiler; İştahsızlık ve beraberinde gelen kilo kaybı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, cilt problemleri (akne, egzama), saç dökülmesi, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları ve kadınlarda regl düzensizlikleri.

YETERSİZ BESLENME ÇİNKO EKSİKLİĞİNE YOL AÇIYOR 

Çinko eksikliğinin en yaygın nedeni, yetersiz beslenmedir. Çinko, et, deniz ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi besinlerde bulunur. Bu besinleri yeterince tüketmeyen kişilerde çinko eksikliği riski artar.

Çinko eksikliğine neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

- Crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıkları

- Alkolizm

- Böbrek yetmezliği

- Bazı ilaçlar (örneğin, HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar)

cinko

ÇİNKO DEPOSU BESİNLER… 

Çinko eksikliğinin tedavisinde, eksikliğin şiddetine ve nedenine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Örneğin, bağırsak hastalıkları nedeniyle çinko eksikliği yaşayan kişilerde, bağırsak hastalığının tedavisi ile birlikte çinko takviyesi verilebilir.

Çinko, çeşitli besinlerde bulunur çinko eksikliğini önlemek için aşağıdaki besinleri düzenli olarak tüketmek önemlidir.

- Baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek

- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, kaju, yer fıstığı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği

- Tam tahıllar: Tam buğday ekmeği, tam tahıl gevrekleri

- Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir

- Yumurta

- Et ve deniz ürünleri: Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, midye, istiridye