
Yurt içinde piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaparken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 3'ü aşan bir yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz haftayı sert düşüşle kapatan BIST 100, haftaya yüzde 1,35 artışla 9.167,00 puandan seansa başladı. Açılışın ardından, endeksin yükselişi 9.300 puanın üzerinde seyir izledi.
Bankacılık endeksi de yüzde 3’ün üzerinde değer kazanırken, tüm sektör endekslerinin yükseldiği gözlemlendi. En fazla kazanç sağlayan sektör ise ulaştırma oldu ve bu alandaki yükseliş yüzde 5,80 olarak belirlendi.
Geçtiğimiz hafta 1 yılın zirvesini test eden Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) de haftanın ilk işlem gününde 317,6 baz puana kadar gerilediği aktarıldı.
Bu arada, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından dün bazı tedbir kararları açıklandı. Borsa İstanbul, emir/işlem oranı ve ücretinde değişiklik yapılırken, açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına karar verildi. SPK, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin 25 Nisan 2025 tarihine kadar yasaklandığını ve halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaştırılacağını duyurdu.
Borsa İstanbul, pay piyasasında emir/işlem oranını (OTR) 25 Nisan 2025 tarihi seans sonuna kadar 5:1'den 3:1'e düşürürken, emir/işlem oranı eşik değer aşım ücretini ise 0,25 liradan 0,50 liraya yükseltti. Analistler, bu uygulamaların algoritmaların alım-satım bandını daraltabileceğini belirtti.
Colendi Menkul Analisti Sadullah Çalışır, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yetkilileri ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi bankalar temsilcilerinin toplantısının, piyasalardaki endişeleri azaltmaya yardımcı önemli gelişmeler olduğunu vurguladı. Çalışır, yerli yatırımcının risk iştahının korunması adına atılan adımların kısa vadede pozitif etkiler yaratabileceğini ifade etti.
Orta vadede ise TCMB'nin nisan ayındaki faiz kararı toplantısında vereceği mesajlar, ay başında açıklanacak enflasyon rakamları ve döviz kurlarındaki seyir önemli olacağa benziyor. Çalışır, TCMB'nin yerli bireylerin döviz talebini azaltmak için aldığı önlemlerin etkili olacağını belirtti:
"TCMB, yerli bireysellerin dolarize olmaması için önemli kararlar aldı ve ara toplantı kararıyla fonlama maliyetini yukarı çekti. Bu, yerli yatırımcının asla dövize yönelmemesi gerektiğini gösteriyor. Bu anlamda bireysellerin dolar talep edeceğini düşünmüyorum." Çalışır, nisan ayında açıklanacak enflasyon rakamlarının ve TCMB'nin faiz kararı toplantısının sonrasında daha öngörülebilir bir piyasa ortamı oluşacağını öngördüğünü ekledi.