Borrell: Desteksiz Savaş 15 Güne Biter, Ancak Putin Başarır

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, desteklenmezse Ukrayna'daki savaşın hızlıca biteceğini ancak Rusya'nın kazanacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 13:00
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 13:00

Borrell: Desteksiz Savaş 15 Güne Biter, Ancak Putin Başarır

Josep Borrell'in Uyarıları

Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya desteğinde bir eksiklik olması durumunda savaşın yalnızca 15 gün içinde sona erebileceğini açıkladı. Ancak Borrell, bu senaryonun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hedeflerine ulaşması anlamına geleceğini vurguladı.

Savaşın Bitmesi ve Sonuçları

Borrell, İspanyol 20minutos haber sitesine verdiği demeçte, pek çok insan gibi Ukraynalıların da savaşın bir an evvel sona ermesini istediğini belirtti. Ancak, bu sürecin nasıl gerçekleşeceğinin kritik olduğunu ifade etti: "Eğer Ukrayna'yı desteklemeyi bırakırsak, savaş 15 gün içinde biter. Ancak bu durumda Putin hedeflerine ulaşmış olacak."

Güvenlik Riski ve Müzakere Süreci

Borrell, bu olası durumun hem Ukrayna hem de Avrupa'nın güvenliği için ciddi riskler taşıyacağını söyledi. Ayrıca, müzakerelerin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü açısından uygun koşullarda yapılabilmesi için gereken her türlü çabanın gösterilmesi gerektiği mesajını verdi.

Borrell'in Rolü ve Eleştirileri

Josep Borrell, AB Yüksek Temsilcisi olarak geçirdiği son 5 yıl için ise şu değerlendirmeleri yaptı: "Bu pozisyon, insanlığın sorunlarını çözmenin ne kadar zor olduğunu gösteren muazzam bir tevazu dersi. İnsanların zeka ve çabayı sefalete çevirmedeki beceriksizliği karşısında harcanan çabalara bakmak zorundayım. Eğer çabalarım, adanma ve özveri ile ölçülseydi, muhtemelen yüksek bir not alırdım. Ancak sonuçlar açısından değerlendirildiğinde, bunlar benim arzu ettiğim şeylerden çok uzak."

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı