Bolu'da üniversite inşaatında ücretlerini alamayan işçiler 2 haftada 4 kez vince çıktı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ilahiyat fakültesi ek bina inşaatında yaklaşık 40 işçi, ödenmeyen ücretler nedeniyle iki haftada dört kez vince çıkarak eylem yaptı.

Yayın Tarihi: 21.07.2026 15:53
Güncelleme Tarihi: 21.07.2026 15:57

Bolu'da üniversite inşaatında ücretlerini alamayan işçiler 2 haftada 4 kez vince çıktı

Bolu'da üniversite inşaatında ücretlerini alamayan işçiler 2 haftada 4 kez vince çıktı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yerleşkesinde yapımı süren İlahiyat Fakültesi ek bina inşaatında çalışan yaklaşık 40 işçi, ücretlerinin ödenmediğini öne sürerek iki ayı aşkın süredir mağdur olduklarını belirtti. İşçiler, alacaklarının ödenmesi talebiyle 2 hafta içinde 4 kez vince çıkarak eylem yaptı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi; uzun süren ikna çabalarının ardından işçiler vinçten indirildi. İşçilerin toplamda 4 milyon 200 bin lira alacağı olduğu iddia edildi.

işçilerin iddiaları ve yaşam koşulları

Kalıpçı kalfası İlyas Tombaz, şantiyede yaklaşık 20 gündür yemek ve su sıkıntısı yaşandığını söyledi: 'Koğuşta, sıcağın içinde bekliyoruz. Yaklaşık 1 milyon 300 bin lira alacağımız var. Arkadaşlarımız mağdur oldu. Köylerine gidip geri gelenler var. Paralarını almak için halen haber bekleyen 10 kişi bulunuyor. Vince çıkan arkadaşımızın icra dosyaları var. Her gün domates ve ekmek yiyoruz. Stresten hastalanan ve doktora giden arkadaşlarımız var.'

İşçilerden Adem Kara da benzer koşulları anlatarak, 'Sabah ve akşam sadece domates ile ekmek yiyoruz. Bazı günler aç kalıyoruz. Kaç defa vince çıktık ancak çözüm bulunamadı. Ödemelerimizin yapılmasını istiyoruz. Ayın 30’undan sonra sigortalarımızın da kesildiğini öğrendik. Bununla ilgili şikâyette bulundum. İnşaat alanında bir işçinin başına bir şey gelmesi halinde bunun hesabını nasıl verecekler? Ailelerimizden uzakta çalışıyoruz. Aç ve susuz şekilde konteynerlerde bekliyoruz. Yetkililerden çözüm bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

Demirci kalfası Necmettin Çolak, yanında çalışanlara borcu olduğunu belirterek, 'Şu anda 9 kişiye borcum var. Bankadan para çekerek gönderdim. Yaklaşık 1 milyon 300 bin ile 1 milyon 500 bin lira arasında alacağım bulunuyor. Yetkililerin bize yardımcı olmasını bekliyorum. Ben de bu insanlara ödeme yapmak zorundayım. Onlar benden hak edişlerini bekliyor. Herkes ailesi ve çocukları için çalışıyor' dedi.

süreç ve talepler

İşçiler, alacaklarının gecikmesini ve sigorta kayıtlarının kesildiğini öne sürerek derhal ödeme yapılmasını talep ediyor. Olay sırasında güvenlik ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle gerilim sona erdi; ancak işçiler yetkililerden kalıcı bir çözüm beklediklerini belirtti. İddialara göre işçiler ve yüklenici arasındaki finansal sorunların giderilmesi, hem mağduriyetin sona ermesi hem de olası iş güvenliği risklerinin önlenmesi açısından önem taşıyor.

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİNDEKİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ EK BİNA İNŞAATINDA ÇALIŞAN...

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİNDEKİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ EK BİNA İNŞAATINDA ÇALIŞAN İŞÇİLER, ÜCRETLERİNİN ÖDENMEDİĞİNİ ÖNE SÜREREK 2 HAFTA İÇİNDE 4 KEZ VİNCE ÇIKTI VE İŞ BIRAKARAK EYLEM YAPTI.

KALIPÇI KALFASI İLYAS TOMBAZ

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.