Bolu’da Kokina Yılbaşı Vitrinlerinin Gözdesi
Bolu’da ormanlık alanlardan toplanan bitkilerle hazırlanan kokina, yeni yıla sayılı günler kala mağaza vitrinlerinde yoğun ilgi görüyor. Son 10 yılda piyasaya çıkan kokina, özellikle kasım ve aralık aylarında toplanan bitkilerle hazırlanıp aralık ayında talep görüyor.
Hazırlanışı ve bileşenleri
Karamanlı Mahallesi’nde 42 yıldır çiçekçilikle uğraşan ve 33 yıldır kendi dükkanında hizmet veren Hakan Koç, kokinanın halk arasında tek bir çiçek gibi bilinse de aslında iki ayrı bitkiden oluştuğunu vurguluyor. Koç’a göre yalancı çobanpüskülü yeşil yapraklarıyla ana gövdeyi oluştururken, kırmızı meyveleriyle dikkat çeken Akdeniz saparnası süsleme amacıyla kullanılıyor. Hazırlama işlemi, kasım ve aralık aylarında ormanlık alanlarda toplanan materyallerin usta ellerde sabır ve dikkatle birleştirilmesini gerektiriyor.
Satış, rağbet ve yerel inanış
Koç, kokinanın aralık ayı itibarıyla en çok tercih edilen bitkiler arasında yer aldığını belirtiyor: "Bu mevsim itibarıyla kokinalarımız şu anda en revaçta olan bitkilerimiz. Kokina; iki ayrı bitkiden oluşan, kırmızı meyvelerin yeşil yapraklara iple bağlanmasıyla hazırlanan bir bitkidir. Aralık ayı itibarıyla en çok sattığımız bitkidir. Özelliği de şu şekildedir; insanların yılbaşında vazolarında bu çiçekle yeni yıla girmeleri ve kokinanın bir yıl boyunca evde bozulmadan kalması halinde ev sahibi olacaklarına inanılır."
Piyasaya çıkışı, düzenleme ve fiyatlandırma
Koç, kokinanın yaklaşık 10 yıl önce piyasaya çıktığını ve her yılbaşında satıldığını belirtiyor: "Biz kokinayı; portakal kuruları, kozalaklar gibi yan materyallerle tekrar düzenleyip güzel bir hale getiriyor ve bu şekilde sunuyoruz. Fiyatları geçen seneye göre çok fazla yükseltmedik. Şu anda bir demet kokinanın fiyatı 400-500 lira arasında değişiyor. A sınıfı, B sınıfı kaliteye göre de fiyat farklılık gösteriyor. Benim çıraklık ve kalfalık dönemimde kokina diye bir bitki yoktu. Kokina yaklaşık son 10 yıldır piyasada. 10 yıldır zaten kokina satıyoruz."
Yerel üretim ve el işçiliği ağırlıklı hazırlık süreci, kokinanın yılbaşına yaklaştıkça vitrinlerde öne çıkmasına ve aralık ayında hızla tükenmesine yol açıyor.
SON 10 YILDA PİYASAYA ÇIKAN KOKİNA BİTKİSİ, KASIM VE ARALIK AYLARINDA ORMANLIK ALANLARDAN TOPLANAN BİTKİLERLE HAZIRLANARAK, ARALIK AYINDA YOK SATIYOR. ÇİÇEKÇİ HAKAN KOÇ, "BENİM ÇIRAKLIK VE KALFALIK DÖNEMİMDE KOKİNA DİYE BİR BİTKİ YOKTU. KOKİNA YAKLAŞIK SON 10 YILDIR PİYASADA. 10 YILDIR ZATEN KOKİNA SATIYORUZ" DEDİ.