Duruşma başladı: salon, katılımcılar ve güvenlik
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davanın 3. duruşması, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından özel olarak hazırlanan Bolu Sosyal Bilimler Lisesi spor salonunda başladı. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar, hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Salonda ve çevresinde kolluk kuvvetleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı; yerleşke etrafındaki cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatıldı. Tutuklu sanıkların salona getirilişi sırasında bazı müştekilerin tepki gösterdiği bildirildi. Duruşma, SEGBİS ile kayıt altına alınıyor ve tarafların mütalaaya karşı esas hakkındaki beyanlarını yapması bekleniyor.
Dava kapsamı ve iddianame
21 Ocak'ta otelde çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 137 kişi yaralanmıştı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 98 sayfalık iddianame kapsamında, aralarında otel sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu toplam 32 sanık yargılanıyor; bunların 20'si tutuklu.
Başlıca sanıklar ve istenen cezalar
İddianamede otel sahipleri ve şirket yönetim kurulu üyeleri olarak adı geçenler arasında Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun yer alıyor. Ayrıca Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye eri İrfan Acar hakkında iddianamede her biri için 78 kez 'olası kastla öldürme' ve 'olası kastla kasten yaralama' suçlarından toplamda binlerce yıla varan hapis cezaları talep ediliyor.
Diğer sanık grupları
Otelin teknik ve hizmet personeli ile denetim ve bakım işlerinden sorumlu kişiler de iddianamede yer alıyor. Buna göre teknik görevliler Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer, Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk, Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir, Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, enerji şirketi yetkilileri İbrahim Polat, İsmail Karagöz, sertifikasyon şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ve çalışanı Aleyna Beşinci, LPG bakım görevlileri Doğan Aydın, Muharrem Şen hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Mütalaa: savcılığın ceza talepleri
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının mahkemeye sunduğu mütalaada, otel sahibi Ergül, şirket genel müdürü Aras, Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir ve otel muhasebe müdürü Özdemir hakkında 78 kez 'olası kastla öldürme' suçundan 1950'şer yıla, ayrıca 'olası kastla kasten yaralama' ve 'olası kastla nitelikli mala zarar verme' suçlarından 178 yıl 582'şer aya kadar hapis cezaları istendi.
Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun için aynı suçlardan 1950'şer yıl ile 176 yıl 570'şer aya kadar, itfaiye eri İrfan Acar için ise 1950 yıl ile 172 yıl 546 aya kadar hapis cezası talep edildiği mütalaada yer alıyor.
Mütalaada ayrıca diğer şirket yönetim kurulu üyeleri, otel müdürü, teknik ve mutfak personeli, iş güvenliği uzmanları, enerji ve sertifikasyon şirketi yetkilileri ile LPG bakım görevlileri için "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendiği belirtiliyor. İl Özel İdaresi yöneticileri hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezaları talep ediliyor. Mütalaada, tutuksuz sanık mutfak görevlisi Enver Öztürk için beraat talebi de yer aldı.
Süreçteki idari soruşturmalar
Davanın ilk duruşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde bazı görevliler hakkında soruşturma izni verilmiş; bu kararlar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı müştekiler tarafından Danıştay'a taşınmıştı. Danıştay 1. Dairesi, 26 Eylül'de bazı bakanlık yetkilileri ve kontrolörler hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi; bazı isimlere ise soruşturma izni verilmediği bilgisi mütalaada yer aldı.
Ne bekleniyor?
3. duruşmada taraf beyanları ve mütalaaya karşı savunmaların ana gündem maddesi olması bekleniyor. Mahkeme sürecinin ilerleyen oturumlarında delil değerlendirmesi, tanık beyanları ve uzman raporlarının nasıl ele alınacağı davanın sonucunu belirleyecek temel unsurlar arasında yer alacak.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta, 78 kişinin hayatını kaybettiği, 137 kişinin yaralandığı yangına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 20'si tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşması başladı.