Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

BMGK’da Rusya saldırısına yönelik görüşmeler yapıldı

Rusya’nın talep etmesiyle toplanmış olan Birleşik Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Ukrayna’nın Rusya’nın Belgorod kentine düzenlemiş olduğu saldırı ile ilgili gelişmeler detaylı bir şekilde ele alındı.

Yayın Tarihi: 31.12.2023 09:48
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 09:48

BMGK’da Rusya saldırısına yönelik görüşmeler yapıldı

Rusya’nın talep etmesi üzerine toplanmış olan Birleşik Milletler Güvenlik Konseyi’nde; Ukrayna’nın, Rusya’nın Belgorod kentinde düzenlemiş olduğu saldırıyla ile ilgili gelişmelerin tümü detaylı bir şekilde ele aldı. MGK toplantısında konuşulmuş olan BM Orta Doğu Asya pasifikten sorumlu genel Sekreter yardımcısı olan Khaled Khiari, bölgede tansiyonun bir hayli yüksek olduğunun ve bu tansiyonun kesinlikle düşürülmesi gerektiğinin çağrısını dile getirdi.

14 KİŞİ HAYATINI KAYBETİ

Khiari,  Rusya'nın  iki gün önce gerçekleştirmiş olduğu füze saldırısı kapsamında en az 39 kişinin, Ukrayna’nın Belgrorod kentinde düzenlenmiş olan saldırı da ise en az 14 kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizerek; bölgede tansiyonun bu durumdan mütevellit daha da yükseldiğini vurguladı.

Her iki ülke kapsamında da düzenlenen çeşitli saldırılarda sivil vatandaşların öldürülmesine kabul edilemez bir nokta olduğunu dile getiren Khiari; "Gerek Ukrayna’da gerek ise Rusya’da Federasyonda köylere ve şehirlere yönelik olan bütün saldırıları şiddetle kınıyoruz. Sivillere ve sivil altyapısına yönelik olan saldırılar uluslararası insani hukukun ihlali niteliğindedir. Bunlar kesinlikle son bulmamalıdır." ifadelerini dile getirdi.

BMGK’da Rusya saldırısına yönelik görüşmeler yapıldı

BÖLGEDE TANSİYON DÜŞÜRÜLMELİ

Khiari BM olarak bölgede tansiyonun muhakkak düşürülmesi ve sivillerin tümünü korunmasının öneminin farkında olduklarını dile getirirken, bunun için büyük bir çaba gösterdiklerini aktardı.

Rusya’nın BM Daimi temsilcisi olan Vasily Nebenzya ise toplantıda gerçekleştirmiş olduğu konuşmada Belgorod'a düzenlenmiş olan saldırıyı kınarken, devlet başkanı olan Vladimir Zelenskiy'in ise bu saldırının hesabını vereceğinin altını çizdi. İsim söylemeden Ukrayna’ya destek olan batılı ülkeleri de eleştiri altına alan Vladimir Zelenskiy, sağlanan destek ile birlikte Ukrayna’nın rus kentlerini vurduğunu dile getirdi. Diğer bir yandan ise Rusya’nın toplantıya katılmasını beklemiş olduğu Çekya'nın BMGK’deki temsilcisinin toplantıya katılmadığı aktarıldı.

BELGOROD'A DÜZENLENEN SALDIRININ DETAYLARI AÇIĞA ÇIKTI

Belgorod valisi olan Vyaçeslav Gladkov’un dün TelegrXm kanalı üzerinden yapmış olduğu açıklama ile birlikte, Ukrayna ordusunun Belgorod kentinde düzenlemiş olduğu saldırıda 61 binanın hasar gördüğü aktarıldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında ise saldırının iki tane misket içerikli "Olha" füzesinin ve Çekya yapımı olan "Vampire" roket ile düzenlendiği dile getirildi. 2'si Çocuk 14 sivilin hayatını kaybettiği, 108 kişinin ise yaralandığı aktarılmıştı. Önceki gün içersinde ise Rusya ordusu doğrultusunda Ukrayna’ya yönelik olarak gerçekleştirilen füze saldırısı sonucunda en az 39 sivilin hayatını kaybettiği aktarılmıştı.