Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

BM, Ukrayna'da artan saldırılara karşı uyardı! İnsani durum kritik noktada

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantıda Ukrayna'daki artan çatışmalar ve saldırılar ele alındı. BM'nin İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Harkiv bölgesinde yaşanan saldırıların sivilleri etkilediğini ve insani yardıma olan ihtiyacın arttığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 15.05.2024 00:32
Güncelleme Tarihi: 15.05.2024 00:32

BM, Ukrayna'da artan saldırılara karşı uyardı! İnsani durum kritik noktada

BM'den Ukrayna'da artan saldırılara karşı uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'daki insani durumun vahim boyuta ulaştığına dair uyarılar yapıldı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilileri, özellikle Harkiv bölgesinde yaşanan artan çatışmaların sivil halkı derinden etkilediğini belirtti.

OCHA İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten, güncel durumu değerlendirdiği toplantıda, Harkiv bölgesinden 7 bin kişinin çatışmalar nedeniyle kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki kuzeydoğu sınırında çatışmaların yoğunlaştığını vurgulayan Doughten, bu süreçte çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti.

Doughten, sadece nisan ayında Ukrayna genelinde 700 sivilin öldüğünü belirterek, çatışmaların artık insani yardıma muhtaç bir topluluğu daha da zor duruma soktuğunu dile getirdi.

Ukrayna genelinde sivil altyapıya yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Doughten, enerji altyapısına yapılan 5 saldırının yanı sıra demir yolu ve limanlara yapılan saldırıların ülkenin ihracat kapasitesini olumsuz etkilediğini aktardı. Bu durumun, gıda güvencesizliği gibi küresel sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.

Doughten ayrıca, Rusya'da enerji altyapısı ve petrol rafinelerini hedef alan saldırıların savaşın seyrini daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. Son olarak, Ukrayna'daki savaşın on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu ve toplumun yüzde 40'ının insani yardıma muhtaç durumda olduğunu vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi'nden savaşın sonlanması için adım atmasını talep etti.