BM'nin Cenevre'deki plastik kirliliği görüşmeleri ortak metinde uzlaşma sağlanamadan sona erdi
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından plastik kirliliğinin azaltılmasına ilişkin uluslararası, yasal olarak bağlayıcı bir belgenin hazırlıklarını hedefleyen toplantı, ortak metinde uzlaşma sağlanamadan son buldu.
İsviçre'nin Cenevre kentinde 5 Ağustos'tan bu yana devam eden Hükümetlerarası Müzakere Komitesinin beşinci oturumunun ikinci bölümü (INC-5.2) bugün sona erdi. Toplantıda üye ülkelerin ortak metinde uzlaşamamaları nedeniyle beklenen anlaşma sağlanamadı.
Toplantıda varılamayan uzlaşma ve tarafların tepkisi
Toplantıya katılan ülkeler, ortak metide anlaşma sağlanamamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadı ve durumu "tarihi fırsatı kaçırmak" olarak yorumladı. Üye devletlerin metin üzerindeki görüş ayrılıkları, toplantının sonuçlanmasını engelleyen temel unsur olarak öne çıktı.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen'ın değerlendirmesi
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, toplantının ardından yaptığı açıklamada sürecin geldiği noktayı değerlendirdi: "Açıkçası bu noktada istediğimiz yere varamadığımız çok açık ancak herkesin buraya anlaşmayı tamamlamak niyetiyle geldiğine de inanıyorum."
Andersen, dünya genelinde yaşanan siyasi karmaşıklıklar, ekonomik zorluklar ve çok taraflı süreçlerdeki güçlüklere dikkat çekerek şu değerlendirmeyi paylaştı:
"Ancak yaşanan bu derin zorluklara ve hepimizin bu zorluklarla birlikte yaşadığı hayal kırıklığına rağmen önemli bir ilerleme kaydedildiğini kabul etmeliyiz. Kırmızı çizgilerin netleştirilmesinde ilerleme kaydedildi. Ülkelerin tartışılmasında ilerleme kaydedildi. İlerleme, insanların anlaşma talep etmesi ve önümüzde çok fazla sıkı çalışma olması sayesinde sağlandı. İstediğimiz noktaya ulaşamadık ancak insanlar anlaşmayı istiyor. Herkesin bu çalışmanın durmayacağını çünkü plastik kirliliğinin durmayacağını anlaması gerekiyor."
Andersen, UNEP olarak sürecin desteklenmesinin sürdürüleceğini vurguladı: "Üye devletleri arzu ettiği şekilde çok taraflı sürece katılmaya devam edeceğiz. Ayrıca, deniz ortamı da dahil plastik kirliliğinin daha iyi yönetilmesi ve sonlandırılması için programlı destek konusunda talepte bulunan üye devletlerle yerel düzeyde de etkileşimde bulunacağız."
Toplantının sona ermesiyle birlikte metin üzerinde yeniden müzakere ve yoğun çalışmanın gerektiği belirtildi; UNEP'in desteğinin süreceği ve tarafların görüş ayrılıklarını gidermek üzere çalışmaların devam edeceği kaydedildi.