BM ILO'dan Zorla Çalıştırma Uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Çin hükümetinin Sincan Uygur ve Tibet özerk bölgelerindeki kırsal işçileri zorla çalıştırma faaliyetlerini genişlettiğini bildirdi.
ILO'nun yayımladığı rapora göre, Çin, bu bölgelerdeki "ihtiyaç fazlası" kırsal işçileri ülke genelindeki devlet yönetiminde olan çalışma programlarına transfer ediyor. Rapor, Çinli yetkililerin bu işçileri, mesleki beceri eğitim ve öğretim merkezleri aracılığıyla zorla çalıştırdığını öne sürüyor.
İşçi Transferleri ve Sektörler
Raporda, Uygur Türkleri ve Tibetlilerin "zorla çalıştırılma faaliyetlerinin genişletildiği" belirtiliyor. Bu süreçte, on binlerce etnik azınlık mensubunun güneş paneli ve pil üretimi, mevsimlik tarım işçiliği gibi sektörlerde çalışmaya zorlandığı ifade ediliyor.
Uluslararası Sendika Konfederasyonu (ITUC), Pekin'in bu merkezi kullanarak etnik azınlıkları keyfi olarak gözetim altında tuttuğunu ve bu durumun artık hapishanelerdeki uzun süreli mahkumiyete dönüştüğünü iddia etti. Ayrıca, merkezlerden çıkan kişilerin çoğunlukla tekstil ve elektronik sektörlerinde zorla çalıştırıldığı vurgulandı.
Çin Hükümeti'nin Tepkisi
Raporda, Çinli yetkililerin "şehirler arası iş gücü transferinin artırılması hedeflerini" yükselttiğine dikkat çekilirken, yerel yetkililerin küçük çiftçileri devlet öncülüğündeki kooperatiflere devretmeye yönlendirdiği kaydedildi. ILO, Çin'i, etnik ve dini azınlıkların zorla çalıştırılmaması için politikalarını değiştirmeye çağırdı.
Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu ise ILO raporunu asılsız ve yanlış olarak nitelendirerek, bazı güçlerin Sincan ve Tibet'te zorla çalıştırma iddialarını yaymaya çalıştığını öne sürdü.
Uluslararası Eleştiriler ve İnsan Hakları İhlalleri
Çin, son yıllarda Sincan'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle uluslararası kamuoyunun hedefi haline geldi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, bu bölgedeki insan hakları ihlallerine dair daha önce bir rapor yayımlamıştı. Söz konusu raporda keyfi gözaltına alma ve işkence gibi uygulamalara dair güvenilir veriler yer alıyordu.
Ayrıca, ABD Kongresi, 2021 yılında Sincan'daki zorla çalıştırma yoluyla üretilen malların ABD'ye ithalatını yasaklayan bir yasayı kabul etmişti.