Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, Gazze’de yaşanan insani krizin derinleşmesi üzerine uluslararası topluma acil bir çağrı yaptı. Geçmişteki soykırımları referans gösteren Fletcher, “Gazze’de soykırımı önlemek için harekete geçecek misiniz? Önceden uyarıldınız.” dedi.
Fletcher, BBC'ye verdiği demeçte, İsrail hükümetinin Gazzelileri başka bölgelere gönderme konusundaki açıklamalarının etnik temizlik anlamına gelip gelmediğine dair değerlendirmelerde bulundu. “Bu, nüfusun zorla yerinden edilmesidir. Mahkemeler, bu duruma ne diyeceğimize karar verecektir.” ifadesini kullandı.
Ayrıca, Gazzelilerin açlıkla mücadele ederken insani yardımların İsrail tarafından sınırda bekletildiğini belirten Fletcher, “İsrailli bakanlar, Gazzelileri baskı altına almak için yardımı engelledikleri yönünde açıklamalarda bulundu. Bu, bir savaş suçu olarak sınıflandırılabilir.” şeklinde konuştu.
Fletcher, İsrail'in “Hamas yardımları çalıyor” iddiasına karşılık da, “Çok küçük oranda bir yardım Hamas tarafından çalındı. Bunun riskleri, karmaşık savaş ortamlarında her zaman vardır. Ancak amacımız, yardımların Hamas’a değil sivillere gitmesidir.” dedi.
20 Mayıs’ta yaptığı, “48 saat içinde ulaşamazsak 14 bin bebek ölecek” açıklamasına yönelik eleştirileri de değerlendiren Fletcher, saat vermekte hata ettiğini, fakat bu riskin uzun vadede geçerli olduğunu vurguladı. BM'nin 10 bin kamyon dolusu yardım malzemesinin hazır olduğunu hatırlatan Fletcher, Güvenlik Konseyi’ne yönelik uyarısını tekrarladı: “Tarih bizi yargılayacak ve bence çok sert olacak.”
Fletcher, geçmişteki soykırımlara atıfta bulunarak, “Dünya, soykırımı önlemek için zamanında harekete geçmedi. Şimdi aynı hatayı yapmamalıyız. Bir daha ‘Ne olduğunu bilmiyorduk’ diyemeyiz.” ifadeleriyle uluslararası topluma sıkı bir mesaj iletti.