
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin meselesine ilişkin 5 kararı büyük bir farkla onayladı. Kararlar, Filistinli mültecilerin hakları, İsrail’in işgal altındaki topraklardaki yasa dışı yerleşim faaliyetleri, Filistinli mültecilerin mülkleri ve gelirleri, İsrail’in insan hakları ihlalleri ve BM’nin Filistin meselesini araştıran özel komitesinin çalışmalarını kapsıyor.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, kararların kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı ve oylamada çekimser kalan veya ret oyu veren ülkelere Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Bakanlık, Gazze’de İsrail saldırganlığının durdurulması ve ateşkesin sağlanması için acil eyleme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERE YARDIM KARARI
BM Genel Kurulunda Filistinli mültecilere yardıma yönelik ilk karar 168 ülkeden destek aldı. Karara sadece İsrail karşı çıkarken, aralarında ABD, Uruguay ve Paraguay’ın olduğu 10 ülke ise çekimser kaldı.
Kararda, Filistinli mültecilerin durumunun uluslararası toplumun ilgisini gerektirdiği, Filistinli mültecilerin insani ihtiyaçlarının karşılanması için Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) çalışmalarının önemli olduğu ve UNRWA’ya yeterli mali kaynak sağlanması gerektiği ifade edildi.
İSRAİL YERLEŞİMLERİNE KINAMA KARARI
BM Genel Kurulunda işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerine ilişkin karar 149 ülkenin desteğini alırken, 6 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Macaristan, Mikronezya ve Nauru) ret oyu kullandı, 19 ülke ise oylamada çekimser kaldı.
Kararda, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu, iki devletli çözümü tehlikeye attığı ve barış sürecini baltaladığı belirtildi. Kararda, İsrail’den işgal altındaki topraklardaki yerleşim faaliyetlerini durdurması, yerleşimcilere destek vermemesi ve yerleşimlerin genişletilmesine izin vermemesi istendi.
FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERİN MÜLKLERİ VE HAKLARI KARARI
BM Genel Kurulunda Filistinli mültecilerin mülkleri ve onlardan elde edilen gelirlere ilişkin karar 163 ülke destek verirken, 5 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Mikronezya ve Nauru) ret oyu verdi, 9 ülke de oylamada çekimser kalmayı tercih etti.
Kararda, Filistinli mültecilerin mülklerinin ve haklarının korunması ve iade edilmesi gerektiği, İsrail’in bu konuda uluslararası hukuka uyması gerektiği, Filistinli mültecilerin mülklerinden elde edilen gelirlerin Filistinli mültecilere ait olduğu ve İsrail’in bu gelirleri Filistinli mültecilere ödemesi gerektiği vurgulandı.
İSRAİL’İN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ KARARI
BM Genel Kurulunda İsrail’in Filistin halkının ve işgal altındaki topraklarda yaşayan diğer Arapların insan haklarını etkileyen uygulamalarını araştırmakla görevli Özel Komite’nin çalışmalarına ilişkin karar 86 ülke destek verirken, aralarında ABD, İngiltere, İsrail, Kanada, Çekya, Macaristan, Avusturya ve Avustralya’nın da bulunduğu 12 ülke ret oyu kullandı, 75 ülke ise oylamada çekimser kaldı.
Kararda, Özel Komite’nin çalışmalarının devam etmesi, İsrail’in işgal altındaki topraklarda insan hakları ihlallerine son vermesi, işgal altındaki topraklardaki insan hakları savunucularına ve sivil toplum kuruluşlarına baskı yapmaması, işgal altındaki topraklarda uluslararası insan hakları gözlemcilerinin faaliyetlerine izin vermesi ve Özel Komite’ye işbirliği yapması çağrısında bulunuldu.
BM’NİN FİLİSTİN MESELESİNİ ARAŞTIRAN ÖZEL KOMİTESİ KARARI
BM Genel Kurulunda BM’nin Filistin meselesini araştıran özel komitesinin çalışmalarına ilişkin karar 162 ülke destek verirken, 7 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau) ret oyu verdi, 4 ülke de oylamada çekimser kaldı.
Kararda, BM’nin Filistin meselesini araştıran özel komitesinin çalışmalarının devam etmesi, özel komitenin Filistin meselesine ilişkin raporlarının dikkate alınması, özel komitenin Filistin meselesine ilişkin bilgi ve farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlemesi, özel komitenin Filistin meselesine ilişkin uluslararası toplumun desteğini sağlamak için çaba göstermesi istendi.