Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Birçok teknoloji lideri yapay zekâ mikroçipleri için milyonlarda dolar para harcamaya hazır!

Yapay zekâ devriminin öncüsü olan teknoloji liderleri, hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli bilgi işlem gücüne sahip değil. Bu kapsamda, bu liderlerin çoğu yapay zekâ mikroçipleri için milyonlarca dolar para harcamak istiyor.

Yayın Tarihi: 20.02.2024 18:03
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 18:03

Birçok teknoloji lideri yapay zekâ mikroçipleri için milyonlarda dolar para harcamaya hazır!

OpenAI CEO’su Sam Altman, GPU olarak bilinen mikroçiplerin üretimini artırabilecek bir girişimi finanse etmek için 7 trilyon dolara kadar kaynak aradığını açıkladı.

Bloomberg'in haberine göre, geçen yıl Tokyo'da Altman ile bir araya gelen SoftBank CEO'su Masayoshi Son'ın, Japon yaratılış tanrısının adını taşıyan Izanagi kod adlı bir çip girişimini finanse etmek için 100 milyar dolar toplamaya çalıştığı da ortaya çıktı.

Büyük dil modeli GPT'nin ya da metinden videoya modeli Sora'nın gelecekteki versiyonlarının daha akıllı hale gelmesi için eğitilmesinin bunlara bağlı olduğu öğrenildi. Hem Altman hem de Son tarafından takip edilen, yapay genel zekânın geliştirilmesi gibi daha spekülatif hedefler de paralel şekilde ilerliyor.

Wharton profesörü Ethan Mollick, teknik düzeyde, çiplere olan talebi, "Bir yapay zekâyı eğitmek için ne kadar çok işlem yaparsanız, o kadar iyi olur" şeklinde açıklıyor. Fakat çiplere erişim sorunu bu konuda en büyük engel olarak öne çıkıyor.

H100 ve A100 gibi yapay zekâ konusunda uzmanlaşmış çiplerin baş tasarımcısı olan Nvidia, talebi karşılamakta zorlanıyor. Ayrıca, bu tasarımların üretimi sadece TSMC, Samsung ve Intel tarafından yapılıyor ve hepsi de talebi karşılamakta zorlanıyor. Bu da teknoloji sektöründe arz için çılgınca bir mücadele yaratıyor.

yapay zeka

MARK ZUCKERBERG 600 BİN ÇİP STOKLAYACAK

Öte yandan Mark Zuckerberg, geçtiğimiz ay, Instagram'ın sahibi Meta'nın "genel zekâ" oluşturma ve bunu herkesin yararlanabileceği şekilde yaygınlaştırma vizyonu doğrultusunda çalışırken, yıl sonuna kadar yaklaşık 600 bin çip stoklamayı planladığını vurguladı.

Ayrıca, Dealroom verilerine göre, geçen yıl 22,4 milyar dolar toplayan yapay zekâ şirketlerinin, mümkün olduğunca fazla nakdi işlem gücünü güvence altına almaya yönlendirebilmek için bağış toplamakla meşgul olduğu öğrenildi.

Teknoloji liderlerinin bu sorunu nasıl çözeceklerini zaman gösterecek. Altman'ın trilyonlarca dolarlık planının sadece giderek karmaşıklaşan yapay zekâ iş yükleri için daha verimli çip tasarımları değil, aynı zamanda üretim kapasitesi de bulması gerekecek.

Bu arada SoftBank Başkanı, ARM'deki çoğunluk kontrolü sayesinde yapay zekâ vızıltısından çoktan faydalandı. Çipin değeri, eylül ayında halka açıldığından bu yana iki kattan fazla artarak yapay zekâ uygulamalarına olan talepteki artışla birlikte yaklaşık 130 milyar dolara ulaştı.

Ancak Son'un bildirilen planları, ARM'ın dahil olmadığı çip sektörünün segmentlerine çok daha fazla yatırım yapma niyetine işaret ediyor.

Teknoloji liderlerinin daha iyi bir yapay zekâ teknolojisini arzuluyorsa, teknoloji tarihindeki en büyük ve en pahalı donanım oluşumlarından birini tetiklemenin muhtemelen tek seçenek olduğu belirtiliyor.