Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Birçok haber kuruluşu OpenAI ve Microsoft'a yapay zekâ telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı!

The Intercept, Raw Story ve AlterNet, ChatGPT'nin atıfta bulunmadan ‘harfi harfine’ içerik kullandığını iddia ederek yapay zekâ şirketi OpenAI’a dava açtı.

Yayın Tarihi: 29.02.2024 18:20
Güncelleme Tarihi: 29.02.2024 18:20

Birçok haber kuruluşu OpenAI ve Microsoft'a yapay zekâ telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı!

Üç haber sitesinin daha telif hakkı ihlali sebebiyle şirketlere dava açması ile Microsoft ve OpenAI'ye karşı kanuni taleplerde artış başladı. The Intercept, Raw Story ve AlterNet, ChatGPT'yi haber içeriğini "harfi harfine’" tekrar üretirken yazarın adı gibi önemli atıfları çıkarmak ile suçlayan ayrı davalar açtı.

The Verge'ün haberine göre, hepsi aynı hukuk şirketince temsil edilen siteler, ChatGPT'nin telif hakkı materyallerinde eğitim almış olması durumunda, cevap verirken bu verileri iletmeyi öğrenmiş olacağını ifade etti. Raw Story ve AlterNet, OpenAI ve Microsoft'un, kullanıcılar ChatGPT yanıtlarının üçüncü taraf telif haklarını ihlal ettiğine inanırsa sohbet robotunun daha az popüler olacağını ve daha düşük gelir elde edeceğini bilmesi gerektiğini ekledi.

microsoft

MİCROSOFT VE OPENAI MÜŞTERİLERİ SAVUNACAKLARINI VE OLUŞAN MASRAFLARI ÖDEYECEKLERİNİ AÇIKLADI

Haber kuruluşları davada OpenAI'ın internet sitesi sahipleri için bir opt-out sistemi sunduğunu, yani şirketin potansiyel telif hakkı ihlalinden haberdar olması gerektiğini aktarıyor. Microsoft ve OpenAI aynı zamanda, ürünlerinin kullanımından kaynaklanabilecek telif hakkı ihlaliyle söz konusu kanuni isteklere karşı müşterileri savunacaklarını ve hatta oluşan masrafları ödeyeceklerini açıkladı.

2023’ün sonlarında The New York Times, OpenAI ve Microsoft'a telif hakkı ihlali sebebiyle dava açarak milyarlarca dolarlık kanuni ve fiili hasarlardan sorumlu tutmayı amaçladığını söyledi. OpenAI, NYT'nin makaleleri kelimesi kelimesine okumasına neden olan bir ChatGPT hatasından yararlandığını söyleyerek mahkemeden bu iddiayı reddetmesini istedi.

Firmalar aynı zamanda birçok sayıda kurgu dışı yazarca telifli eserlerin kitlesel ve kasıtlı bir şekilde çalınması ve komedyen Sarah Silverman tarafından benzer iddialarla suçlanan davalarla karşı karşıya kaldı.