Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bilim camiasını derinden sarsacak araştırma! Yıldızların içinde küçük karadelikler olabilir!

Bilim insanlarının yeni yaptığı bir çalışmaya göre, yıldızların içinde küçük karadeliklerin olabileceği öğrenildi.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 18:11
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 18:11

Bilim camiasını derinden sarsacak araştırma! Yıldızların içinde küçük karadelikler olabilir!

Bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, kayıp kütle için tuhaf bir alternatif açıklama öneriyor. Max Planck Astrofizik Enstitüsü'nden araştırmacılar, sayısız ilkel kara deliğin yıldızların içinde saklanmasının mümkün olabileceğini gösterdi.

Şimdiye kadar keşfedilen tüm kara deliklerin yıldızların yaşam döngüsünün bir sonucu olduğu biliniyor. Büyük yıldızlar nükleer yakıtlarını tükettiklerinde, inanılmaz kütleleri onların bir tekilliğe çökmelerine neden oluyor.

Fakat ilksel karadelikler olarak adlandırılan daha küçük kara delikler, daha tartışmalı bir konu. Varlığı kanıtlanamadı ancak var olsalar bile tespit edilmeleri inanılmaz derecede zor olacağı belirtiliyor. Bu karadeliklerin her biri küçük bir asteroit kütlesine sahip bir hidrojen atomu büyüklüğünde olabileceği aktarılıyor.

karadelik

DÜŞÜK SICAKLIKTAKİ YÜZLERCE YILDIZIN İÇİNDE KARA DELİK OLABİLİR

Astrofizikçi Earl Bellinger liderliğindeki çalışma, ilkel kara deliklerin düzenli olarak yıldızların içinde sıkışıp kalabileceğini öne sürüyor. Oradayken, bu kütle merkezlerinin etrafında yıldızların oluşabileceği ama kara deliğin yıldız takımını hemen yutamayacağı öngörülüyor.

Araştırmalara göre, en küçük ilkel kara deliklerin bir yıldızı tüketmesi evrenin yaşından daha uzun sürerken, daha büyük olanlar ise bu işi birkaç yüz yıl içinde yapabiliyor.

Gökbilimciler yüzlerce düşük sıcaklıkta kırmızı dev yıldız tespit etti ve bunların kara delikler barındırıyor olabileceğini aktardı.

Teknik olarak bu çalışmanın söylediği tek şey, ilkel kara deliklerin bilinen fizik kurallarını çiğnemeden yıldızların içine girebileceği. Bunun gerçekleştiğine ya da evrenin kayıp kütlesini açıklayabileceğine dair doğrudan bir kanıt henüz yok. Ancak makale, doğrulanması halinde evreni görme şeklimizi değiştirebilecek tahminlerde bulunuyor.