DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.863.257,67 -0,24%

Bilecik'te Gölpazarı'nda Köylüler Kavurga Geleneğini İmeceyle Yaşatıyor

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde kadınlar, kavurga geleneğini imece usulüyle yaşatıyor, bu yıl kış dost meclislerinin vazgeçilmezi haline geliyor.

Yayın Tarihi: 13.12.2024 11:33
Güncelleme Tarihi: 13.12.2024 11:33

Bilecik'te Gölpazarı'nda Köylüler Kavurga Geleneğini İmeceyle Yaşatıyor

Kavurga Geleneği

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Üyük köyünde, kadınlar kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olan "kavurga" geleneğini imece usulüyle sürdürüyor. Köyün genç ve yaşlı kadınları, ürettikleri buğdaydan elde ettikleri bulgur ve susamı değirmen taşında öğütüyor, ardından mısır ekleyerek kavuruyor.

Yardımlaşma ve Dayanışma

Köy meydanında bir araya gelen kadınlar, dibek taşında yaklaşık 1,5 saat boyunca döverek un haline getirdikleri kavurgayı, şeker karıştırarak tüketiyor. Bu gelenek, yalnızca lezzetiyle değil, aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma duygusuyla da öne çıkıyor.

Geleneğin Yaşatılması

Köy sakinlerinden 65 yaşındaki Meliha Üyük, geçmişte büyüklerinin bu geleneği sürdürdüğünü belirterek, "Kavurga kar yağarken dövülür. Bu süreç yorucu ama eğlenceli. Tokmakla döverken türküler ve maniler söyleyerek eğleniriz," şeklinde konuştu. 58 yaşındaki Ayşe Arısoy ise geleneksel kavurganın köyün geçmişiyle bağını koruduğunu vurgulayarak, "Bu mirasın bizden sonraki nesillere aktarılmasını temenni ediyorum," dedi.

Kavurganın Lezzeti

55 yaşındaki Ayten Ergün, "Susam, bulgur ve mısırın kendi üretimimiz. Yorucu bir süreç ama sonunda güzel bir lezzet ortaya çıkıyor. Bu lezzeti misafirlerimize ikram etmekten mutluluk duyuyoruz," dedi. Gölpazarı'nda kavurga, kış aylarının efsaneleşmiş sohbet yiyeceği olarak yerini koruyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı