Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,58 0,18%
EURO
34,91 0,27%
ALTIN
2.430,16 0,15%

Beypazarı maden suyu İsviçre'de yasaklandı: Tüketimi sakıncalıymış!

Türkiye’de de sıklıkla tüketilen Beypazarı markalı maden suyunun yüksek miktarda bor içerdiği ve bu nedenle de İsviçre’de yasaklandığı duyuruldu!

Yayın Tarihi: 16.04.2024 13:45
Güncelleme Tarihi: 16.04.2024 13:45

Beypazarı maden suyu İsviçre'de yasaklandı: Tüketimi sakıncalıymış!

Beypazarı markalı maden suyu, İsviçre’nin getirdiği yasaklarla gündemde! Yapılan açıklamalarda Beypazarı maden suyunda olması gerekenden çok daha fazla miktarda bor bulunuyor. Bu miktarda bor tüketimi ise fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğinden, İsviçre’de Beypazarı markalı maden suyunun tüketimi yasaklandı. 

İsviçre, yaptığı yeni bir açıklama ile Ankara Beypazarı merkezli olarak yaklaşık 67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı Karakoca firmasının ürününü yasakladığı İsviçre Federal Konseyi’nin internet sitesinde yer aldı. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi açıklamasında, söz konusu maden suyunun tüketilmemesi tavsiyesinde bulunuldu. Ancak yine de ürünün piyasadan çekileceği aktarıldı. Açıklamada söz konusu kararın yalnızca 12 Aralık 2023’te üretilen ve son kullanma tarihi 14 Şubat 2025 olan ürünler için geçerli olduğu vurgulandı. 

Uzun vadede risk oluşturabileceği düşünülüyor

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, söz konusu bor tespitine ilişkin bir bilgilendirme yazısı yayımladı. Burada bor elementinin doğal olarak bulunduğunu ve yoğunluğu nedeniyle de fetal gelişimle doğurganlığı bozduğundan şüphelenildiği aktarıldı. Tüm bunlar nedeniyle de uzun sürede sağlık için riskler oluşturabileceği vurgulandı. 

Öte yandan Beypazarı, tüketicilerin dikkatini çeken olaylar sonrası herhangi bir açıklama yapmadı.