hattın durdurulması ve kent trafiğine etkileri:
31 Temmuz 2025 tarihinde İBB Şehir Hatları tarafından durdurulan Çubuklu-İstinye Arabalı Vapur Hattı kaldırılmasının ardından, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kavacık aksında yoğun trafik sıkışıklığı yaşandı. Deniz yoluyla doğrudan araç geçişinin ortadan kalkması, yalnızca Beykoz değil, özellikle Sarıyer hattını da etkileyerek iki yakada günlük akışı zorlaştırdı.
Ulaşım seçeneklerinin daralmasıyla birlikte köprü ve karayolu üzerindeki yük arttı; sürücüler ve mahalle sakinleri sık sık uzun bekleme süreleri ve artan ulaşım maliyetlerinden şikayet etti. Bu tablo, bölge halkının hattın yeniden açılması taleplerini güçlendirdi.
yerel baskı ve yeniden açma girişimleri:
Beykoz Belediye Başkan Vekili Özlem Vural Gürzel, hattın tekrar hizmete alınması için geçen bir yıllık dönemde yoğun bir faaliyet yürüttü. Resmî başvurular, İBB Meclisi görüşmeleri, Ankara temasları ve saha toplantılarıyla konuyu sürekli gündemde tuttu. İBB’nin ilk yanıtlardan biri olan "deniz dolmuşu yeterli" ret cevabına karşın Gürzel, "Açmayacaksanız iskeleleri Beykoz Belediyesi’ne devredin, Bakanlığımızla koordinasyon sağlayıp hattı biz işletelim" çağrısında bulundu.
Bu girişime yaklaşık 45 mahalle muhtarı, spor kulüpleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri destek verdi; ortak bildiriler ve saha talepleriyle sürecin takipçisi oldular. Bir yıllık kesintisiz yerel baskının ardından İBB yönetiminin yaklaşımında değişim olduğu ve hattın yeniden değerlendirilmesi kararı gündeme geldi.
müjde ve beklenen adımlar:
Son gelişmelerde, Beykoz’da kaydedilen görüntülerde İBB Başkan Vekili Nuri Aslan hattın ekim ayında yeniden seferlere başlayacağına dair gayriresmî bir açıklama yaptı. Bu beyan, bölge aktörleri ve vatandaşlar arasında umut yarattı.
Beykoz Belediye Başkan Vekili Özlem Vural Gürzel sosyal medyadan yaptığı paylaşımda sürecin olumlu ilerlediğini belirterek, "Açmayacaksanız iskeleleri Beykoz Belediyesi’ne devredin... Kimin yaptığı değil, Beykoz’umuzun kazanması önemli" sözleriyle yerel dayanışmanın altını çizdi. Gürzel, sefer takviminin kısa sürede kamuoyuyla paylaşılmasını beklediklerini ekledi.
Resmî onay ve sefer başlangıç tarihinin önümüzdeki dönemde İBB ve Şehir Hatları tarafından açıklanması bekleniyor. Yerel yönetim, muhtarlar ve STK’ların bir yıl boyunca sürdürdüğü ısrarlı girişimler, hattın yeniden devreye alınmasında belirleyici unsur olarak gösteriliyor.
31 TEMMUZ 2025'TE İBB TARAFINDAN DURDURULAN VE FSM KÖPRÜSÜ TRAFİĞİNİ KİLİTLEDİĞİ İÇİN BEYKOZ'DA BÜYÜK TEPKİYE YOL AÇAN ÇUBUKLU-İSTİNYE ARABALI VAPUR HATTI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİR GELİŞME YAŞANDI.