Beykoz Belediye Başkanı ve Diğer Sanıklar Hakkında Dava Açıldı
Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve 25 sanık hakkında, ihaleye fesat karıştırma ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma iddialarıyla dava açıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde hazırlanan iddianame, Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Suçlamalar ve Cezalar
İddianamede, Alaattin Köseler'in suç işlemek amacıyla örgüt kurma, hileli davranışlarla zincirleme şekilde ihaleye fesat karıştırma, zincirleme şekilde nitelikli dolandırıcılık ve zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik suçlarından toplam 17 yıl 6 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmektedir. Diğer sanıklar hakkında ise çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezası talep edilmiştir.
Duruşma Tarihleri Belirlendi
Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Alaattin Köseler'in de bulunduğu 13 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken, diğer sanıklar için adli kontrol hükümlerinin de uygulanmasına hükmetti. Duruşmanın 3-4-5 Eylül tarihlerinde yapılacağı belirtildi.
Fezleke ve Soruşturma Süreci
Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 402 sayfalık fezlekede, belediye yönetimi tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarında çeşitli hukuka aykırılıklar tespit edilmiştir. İhalelerdeki şeffaflık ve eşitlik ilkelerine aykırı hareketler, birbiriyle ilişkili firmaların dönüşümlü teklifler vermesi gibi hususlar detaylandırılmıştır.
Ayrıca, belirli mal ve hizmet kabullerinin, ihalelerden önceki tarihlerde, eksik veya hiç mal teslimi olmaksızın gerçekleştiği ifade edilmiştir. Köseler'in, yolsuzluk örgütünün kurucusu olarak değerlendirildiği ve Özel Kalem Müdürü ve personelinin ise organizasyonda yönetici konumunda bulunduğu belirtilmektedir.
Soruşturma Detayları
Soruşturma çerçevesinde, 27 Şubat'ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri tarafından Köseler ile 20 şüpheli gözaltına alınmış, belediye binasında arama yapılmıştır. Bu operasyon sonucunda şüpheli sayısı 26'ya ulaşmış ve 4 Mart'ta 13 kişi tutuklanmıştır.