BEUN Rektörü Özölçer ZGC'yi Ziyaret Etti: Öncelik kalite ve cazibe
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) ziyaretinde üniversitenin mevcut durumu, yürütülen yatırımlar ve gelecek hedeflerine ilişkin kapsamlı değerlendirmeler yaptı. Özölçer, üniversitenin nicelikten ziyade niteliğe odaklanacağını vurgulayarak "Üniversitemizi mecburen tercih edilen değil, isteyerek gelinen bir kurum hâline getirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Akademik hedefler ve kalite yaklaşımı
Özölçer, üniversitelerin ancak net hedeflerle gelişebileceğini belirtti. Araştırma üniversitesi kategorisine girmesek bile izleme listesinde yer almak istediğini söyleyen rektör, YÖK'ün ikinci öğretimleri kapatma ve kontenjan azaltma kararlarını kalite odaklı bir yaklaşımın sonucu olarak değerlendirdi. Açıklamalarında "Sayısal artış değil, nitelikli öğrenci istiyoruz" yaklaşımını ön plana çıkardı.
Şehir ve öğrenci tercihi: Zonguldak'ın rolü
Özölçer, öğrenci tercihinde şehrin belirleyici olduğunu vurguladı. Barınma, kira düzeyi, sosyal yaşam ve halkın öğrencilere yaklaşımının tercihleri doğrudan etkilediğini belirterek Zonguldak'ın öğrenci dostu bir şehir olması gerektiğini ifade etti. Öğrencilerin kampüs deneyiminden memnun ayrılmasının önemine dikkat çekti: "Öğrenci ‘İyi ki Zonguldak’ta okudum’ demeli".
Kampüs ve fiziki altyapı çalışmaları
BEUN'un 13 kampüsü ve 112 binası bulunduğunu hatırlatan Özölçer, göreve geldiklerinde birçok kampüs binasında ciddi fiziki sorunlarla karşılaştıklarını aktardı. Çatı onarımlarından boya-badana çalışmalarına, tuvalet yenilemelerinden doğal gaz dönüşümüne kadar kapsamlı bir yenileme süreci yürütüldüğünü, hedefin önce yaşanabilir kampüsler oluşturmak olduğunu belirtti. Özölçer, fiziki ortamın akademik motivasyon için ön koşul olduğunu vurguladı.
Doğal gaz altyapısının büyük ölçüde tamamlandığını söyleyen rektör, Ereğli Kepez’de bulunan son binanın da kısa süre içinde doğal gaza geçeceğini açıkladı. Doğal gaz dönüşümünün maliyetleri düşürdüğünü ve konforu artırdığını ifade etti.
BEUN Hastanesi: Bölgesel sağlık merkezi hedefi ve yatırımlar
Özölçer, BEUN Hastanesi’nin Batı Karadeniz’in en güçlü sağlık merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Onkoloji, radyoterapi, kemik iliği nakli, bypass ve aort diseksiyonu gibi ileri düzey tedavilerin artık Zonguldak’ta yapılabildiğini, hastaların Ankara veya Kocaeli'ye gitmesine gerek kalmadığını söyledi. Rektör, bu yıl hastanenin radyoterapi cihazına ilişkin olarak 150 milyon liralık alım yapıldığını açıkladı.
Onkoloji servisinin güçlendirildiğini, diş hekimliğinde en az 30 yeni ünite kazandırıldığını ve yeni poliklinik binasının kısa sürede hizmete açılacağını aktardı. Tüm bu yatırımların üniversitenin kendi kaynaklarıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.
Hastanedeki yoğun bakım yatak sayısının artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Özölçer, mevcut hizmette yüzde 92 doluluk oranı ile çalışıldığını, ameliyathane sayılarının artırılması ve odaların tek/iki kişilik hale getirilmesi için planlamalar yapıldığını kaydetti.
Bazı tıbbi işlemlerde SGK ödemelerinin yetersiz kaldığını ancak hastalardan ek ücret alınmadığını; üniversitenin, hastaların mağdur olmaması için eksik ödemeleri kendi gelirlerinden karşıladığını söyledi.
Akademik kadro, ilçeler ve yeni bölümler
Rektör, akademik kadronun gençleştirilmesine önem verildiğini, yayın sayıları ve ameliyat kapasitesinin önemli ölçüde arttığını belirtti. Sağlık çalışanlarının özverili çalıştığına dikkat çekti.
Çaycuma, Devrek, Ereğli, Alaplı ve diğer ilçe kampüslerine özel önem verdiklerini söyleyen Özölçer, sivil havacılık, gastronomi, pastacılık ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda yeni bölümler açmayı hedeflediklerini aktardı. Uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık 1.800 olduğunu, hedeflerinin kaliteyi gözeterek bu sayıyı 3.000 civarına taşımak olduğunu belirtti.
Kapanış: Yerel sahiplenme ve gelecek hedefi
Konuşmasının sonunda Özölçer, üniversitenin Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in ortak değeri olduğunun altını çizdi ve "Herkesin bu kuruma sahip çıkması gerekiyor" dedi. Hedeflerinin kaliteyi artırmak ve geleceğe güçlü bir üniversite bırakmak olduğunu tekrar vurguladı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Prof. Dr. Özölçer’e teşekkür etti.
ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ (BEUN) REKTÖRÜ PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÖZÖLÇER, GAZETECİLER CEMİYETİ (ZGC) ZİYARETİNDE ÜNİVERSİTENİN AKADEMİK HEDEFLERİNDEN KAMPÜS YATIRIMLARINA, SAĞLIK ALANINDAKİ DEV PROJELERDEN ÖĞRENCİ YAŞAMINA KADAR BİRÇOK KONUDA KAPSAMLI AÇIKLAMALARDA BULUNDU. ÖZÖLÇER, "ÜNİVERSİTEMİZİ MECBUREN TERCİH EDİLEN DEĞİL, İSTEYEREK GELİNEN BİR KURUM HÂLİNE GETİRMEK İSTİYORUZ" DEDİ.