Beştepe'de 2026-2027 akademik yıl açılış töreni
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2026-2027 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Törenine katıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı, bakanlar, YÖK Başkanı ve üyeleri, rektörler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
ETÜ'yü temsilen Rektör Çakmak'ın yanında Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Bakır, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çağlar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yıldırım, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Hüseyin Kaplan ile öğrenciler yer aldı.
YÖK Başkanı Özvar'ın ana mesajları:
Programın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2026-2027 akademik yılının tüm yükseköğretim camiası için hayırlı olmasını diledi. Özvar, Türkiye'nin yükseköğretim alanında kaydettiği kapasiteyi vurgulayarak, öncelikli hedeflerin yükseköğretimin niteliğini artırmak, üniversitelerin araştırma kapasitesini güçlendirmek ve bilimsel üretimi desteklemek olduğunu belirtti.
Özvar, üniversitelerin sadece eğitim-öğretim kurumu olmadığını; bilimsel bilgi üreten, yenilikçi çalışmalar gerçekleştiren ve toplumun sorunlarına çözüm üreten yapılar olduğunun altını çizdi. Özvar ayrıca araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve Türkiye'nin uluslararası görünürlüğünün artırılmasının önemine işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değerlendirmeleri:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törendeki konuşmasında yeni akademik yılın verimli geçmesini dileyerek, üniversitelerin bilgi üretme ve bu bilgiyi toplumun yararına sunma sorumluluğunu ön plana çıkardı. Erdoğan, Türkiye'nin zengin bir bilim ve medeniyet birikimine sahip olduğunu, geçmişte kurulan ilim merkezlerinin bilime katkı sağladığını ifade etti.
Konuşmasında yapay zeka ve yeni teknolojilerin yükseköğretimi dönüştürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, bilgiye erişimin kolaylaştığı bu dönemde üniversitelerin eğitim ve araştırma süreçlerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, akademisyen ile öğrenci ilişkisini salt bilgi aktarımı olarak görmemenin, bilimsel düşünme, araştırma ve sorgulama becerilerinin kazandırılmasının önemini vurguladı ve teknolojik gelişmelere rağmen insan unsurunun ve akademik rehberliğin kıymetini koruduğunu belirtti.
Program, YÖK 2026 Üstün Başarı Ödüllerinin takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ETÜ) REKTÖRÜ PROF. DR. BÜLENT ÇAKMAK, CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ BEŞTEPE MİLLET KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE DÜZENLENEN “2026-2027 YÜKSEKÖĞRETİM AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ”NE KATILDI.