Beşiktaş 2025-2026 sezon özeti: Beklenen başarı gelmedi
Beşiktaş, Trendyol Süper Lig 2025-2026 sezonunu 60 puanla dördüncü sırada tamamladı. 34 haftalık lig maratonunda siyah-beyazlı ekip 17 galibiyet, 9 beraberlik ve 8 mağlubiyet alırken, rakip ağları 59 kez havalandırdı ve kalesinde 40 gol gördü. Sezonun tamamlanmasını takip eden değerlendirmelerde, hem lig hem de kupa hedeflerinin tutturulamaması taraftarlar ve yönetim arasındaki gerginliği artırdı.
Teknik direktör değişiklikleri ve istikrar sorunu
Sezon, Norveçli teknik direktör Ole Gunnar Solskjaer yönetiminde başladı. Ancak Avrupa kupalarına play-off turunda veda edilmesinin ardından Solskjaer ile yollar ayrıldı ve yerine Sergen Yalçın getirildi. Bu atama, Beşiktaş'ı son beş sezonda toplam 9 farklı teknik adamla çalışmış bir kulüp konumuna taşıdı; Sergen Yalçın'dan sonra takımın başında görev yapan isimler arasında Önder Karaveli, Valerien Ismael, Burak Yılmaz, Rıza Çalımbay, Serdar Topraktepe, Fernando Santos, Giovanni van Bronckhorst ve Ole Gunnar Solskjaer yer aldı.
Kadroda büyük hareketlilik
Sezona geniş bir rotasyonla giren Beşiktaş'ta kadro yapısı bu sezon belirgin biçimde değişti. Kulüp, sezon içinde 19 yeni oyuncu kadroya dahil ederken, toplam 34 futbolcuyla yollar ayrıldı. Ayrıca sezon öncesi Avusturya kampına götürülen 35 oyuncudan 25'inin takımdan gönderilmesi, teknik ekip ve yönetim tarafından uygulanan yeniden yapılanmanın boyutunu gösterdi.
Sezona katılan isimlerden bazıları: David Jurasek (Benfica-kiralık), Tammy Abraham (Roma-kiralık), Orkun Kökçü (Benfica-kiralık), Wilfred Ndidi (Leicester City), Taylan Bulut (Schalke 04), Rıdvan Yılmaz (Rangers), El Bilal Toure (Atalanta-kiralık), Tiago Djalo (Juventus), Vaclav Cerny (Wolfsburg), Cengiz Ünder (Fenerbahçe-kiralık), Gökhan Sazdağı (Kayserispor), Jota Silva (Nottingham Forest-kiralık), Yasin Özcan (Aston Villa-kiralık), Kristjan Asllani (Inter-kiralık), Junior Olaitan (Göztepe), Hyeon-gyu Oh (Genk), Emmanuel Agbadou (Wolverhampton), Amir Murillo (Marsilya), Devis Vasquez (Roma-kiralık).
Takımdan ayrılan oyuncular arasında ise Gedson Fernandes (Spartak Moskova), Keny Arroyo (Cruzeiro), Bakhtiyor Zaynutdinov (Dinamo Moskova), Moatasem Al-Musrati (Verona-kiralık), Jackson Muleka (Al Kholood), Semih Kılıçsoy (Cagliari-kiralık), Onur Bulut (RAMS Başakşehir), Arthur Masuaku (Sunderland), Ciro Immobile (Bologna) ve diğerleri bulunuyor. Ayrıca bazı oyuncular kiralık düzenlemelerle sezon içinde takımdan uzaklaştı veya kiralamalar sona erdi.
Necip Uysal kadro dışı kaldı
Sezon içinde dikkat çeken bir karar da Necip Uysal'ın kadro dışı bırakılması oldu. Siyah-beyazlı formayı 22 yıldır giymiş olan Necip, kulübün aldığı kararın ardından sezon sonunda futbolu bırakacağını açıkladı. Bu gelişme hem saha içi hem de saha dışı dinamiklerde etkili oldu.
Avrupa kupalarından erken veda
Beşiktaş'ın bu sezonki Avrupa macerası, Avrupa Ligi 2. Eleme Turunda başladı. Shakhtar Donetsk eşleşmesinde iç sahada 4-2 ve deplasmanda 2-0'lık mağlubiyetlerle elenen takım, Konferans Ligi'ne yöneldi. St Patrick karşısındaki başarılar (4-1 ve 3-2) play-off turuna taşıdı; ancak İsviçre ekibi Lozan ile evinde 1-0 kaybedilmesi ve deplasmanda 1-1 berabere kalınması sonucu Avrupa defteri henüz Ağustos ayında kapandı.
Türkiye Kupası hedefi gerçekleşmedi
Süper Lig'deki erken kopuşun ardından kulübün öncelikli hedefi Türkiye Kupası olmuştu. Ancak Tüpraş Stadyumu'nda oynanan yarı finalde Konyaspor'a son dakika penaltısıyla kaybedilmesiyle kupa hedefi de tutmadı. Bu sonuç, sezon değerlendirmelerinde belirleyici oldu.
Taraftar tepkisi ve yönetim üzerindeki baskı
Türkiye Kupası'na veda edilen Konyaspor maçının ardından taraftarlar, başkan Serdal Adalı yönetimini ve Teknik Direktör Sergen Yalçın'ı istifaya davet etti. Bu tepkiler, ligi Dolmabahçe'de alınan Trabzonspor yenilgisiyle birleşince stadyumdaki protestolar uzun süre devam etti. Yönetim ve teknik ekip arasındaki güven ilişkisi sezon boyunca sık sık gündeme geldi.
Gol ve süre istatistikleri
Ligde atılan 59 gol, 17 farklı oyuncudan geldi. En skorer isim 8 golle kaptan Orkun Kökçü oldu. Orkun'u, devre arasında takımdan ayrılan Tammy Abraham 7 golle izledi. Hyeon-gyu Oh 6 gol kaydederken, Rafa Silva, Cengiz Ünder, El Bilal Toure, Vaclav Cerny ve Jota Silva 5'er gol attı.
Diğer katkılar arasında Tiago Djalo, Wilfred Ndidi, Kristjan Asllani ve Junior Olaitan 2'şer; Milot Rashica, Emirhan Topçu, Mustafa Hekimoğlu, Emmanuel Agbadou ve Amir Murillo ise 1'er gol ile yer aldı.
Ligde en çok süre alan oyuncu yine Orkun Kökçü oldu. Orkun, 30 maçta toplam 2.485 dakika sahada kalırken, kaleci Ersin Destanoğlu 2.250 dakika ile onu takip etti. Rıdvan Yılmaz ve Vaclav Cerny de 2.008 dakika ile en çok forma giyenler arasında yer aldı.
Sonuç: Yapısal sorunlar öne çıktı
Beşiktaş'ın 2025-2026 sezonu, teknik direktör değişiklikleri, yoğun transfer trafiği ve Avrupa ile kupa hedeflerinden erken elenme nedeniyle beklentilerin altında kaldı. Sezon verileri, saha içi istikrar ve uzun vadeli bir planlama ihtiyacını öne çıkarıyor. Önümüzdeki dönem için yönetim, teknik ekip ve kadroda yapılacak tercihlerin kulübün yeniden yükselişi açısından belirleyici olması bekleniyor.
BEŞİKTAŞ, TRENDYOL SÜPER LİG’DE 2025-2026 SEZONUNU 60 PUANLA DÖRDÜNCÜ SIRADA TAMAMLADI.