Belucistan'da 12 noktada koordineli terör saldırısı
Pakistan'ın Belucistan eyaletinde, bu sabah eyaletin çeşitli bölgelerinde Belucistan Özgürlük Ordusu (BLA) bağlantılı militanların düzenlediği saldırılarla ilgili yetkililer çok sayıda can kaybı ve çatışma bildirimi yaptı. Olaylar, yerel saat ile 06.00 sıralarında Ketta'da yüksek sesli bir patlama ile başladı; iki saat boyunca yoğun silah sesleri duyuldu ve yeni patlamalar yaşandı.
Yetkililer, saldırıların 12 farklı noktada eş zamanlı olarak gerçekleştiğini ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 10 polis ve güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Güvenlik güçleri, çatışmaların ardından toplam 58 militanı etkisiz hale getirdiklerini bildirdi.
Saldırıların bildirildiği yerler arasında Ketta, Dalbandin, Nushki, Mastung, Gwadar, Pasni ve Turbat bulunuyor; Dalbandin ve Nushki'de halk da patlama ve silah sesleri duyduklarını belirtti.
Yetkili açıklamaları
Belucistan Eyaleti Başbakanı Sarfraz Bugti, operasyonların sürdüğünü ve sorumluluğu dış güçlere yükleyerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Sabah saatlerinde, son zamanlarda yaşadıkları moral kaybını telafi etmek amacıyla Hindistan destekli teröristler birden fazla noktada saldırılar düzenlemeye çalıştı. Ancak Belucistan polisi ve sınır birliklerinin kahraman personeli, bu saldırıları birlikte püskürterek bugüne kadar 58 teröristi daha etkisiz hale getirdi. Bu saldırılar terörizme karşı kararlılığımızı sarsamaz; son teröriste kadar peşlerini bırakmayacağız."
Bugti ayrıca, güvenlik güçlerinin son iki gün içinde eyalet genelinde yürüttüğü operasyonlarda 70 teröristi etkisiz hale getirdiğini de açıkladı.
Analiz ve etkileri
Yerel yetkililerin verdiği bilgiler, saldırıların coğrafi olarak geniş bir alanı hedeflediğini ve koordineli bir planlama gerektirdiğini gösteriyor. Güvenlik güçlerinin hızlı karşılığı ve bildirilen yüksek sayıda militan etkisiz hale getirilmesi, operasyona güçlü bir askeri tepki verildiğini ortaya koyuyor. Öte yandan, yetkililerin saldırılardan dış aktörleri sorumlu tutması, bölgedeki güvenlik politikasının ve diplomatik söylemin de olayın ardından önemli bir gündem maddesi olacağını işaret ediyor.
Olaylarla ilgili operasyonlar ve soruşturmalar devam ediyor; yetkililer bölgedeki güvenlik durumunu yakından takip ettiklerini ve arama-tarama faaliyetlerinin sürdüğünü belirtiyor.
Pakistanlı yetkililer, Belucistan eyaletindeki ayrılıkçı Belucistan Özgürlük Ordusu’na (BLA) bağlı militanların 12 farklı noktada koordineli olarak gerçekleştirdiği saldırılarda en az 10 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini bildirirken, çatışmalarda 58 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.