Belirsiz uygulamalar özel eğitim kurumlarını çıkmaza soktu
Sektörden kalıcı düzenleme çağrısı
Özel Eğitim Kurumları Dernekleri Konfederasyonu Sivas İl Başkanı Yasin İmre, sektördeki belirsizliklerin kurumları zora soktuğunu belirterek, kalıcı düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekti.
İmre, sektörün yalnızca ticari bir alan olmadığını vurgulayarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin özel ihtiyaçlı bireylerin hayata tutunabilmesi açısından üstlendiği sorumluluğu hatırlattı. Artan maliyetler, yetersiz ücret politikaları ve uygulamalardaki belirsizliklerin kurumları çıkmaza sürüklediğini söyledi.
Yasin İmre şöyle konuştu: "Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel ihtiyaçlı bireylerin hayata tutunabilmesi için büyük bir sorumluluk üstlenmektedir. Ancak artan maliyetler, yetersiz ücret politikaları ve belirsiz uygulamalar nedeniyle sektör ciddi bir çıkmaza sürüklenmiştir. Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığınca özel eğitim alanında kalıcı düzenlemelerin zorunlu hale geldiğini söylemek istiyorum. Ekonomik baskıların kurumları zorladığını biliyoruz. Sorunların geçici çözümlerle değil, sektör temsilcileriyle istişare edilerek kalıcı ve adil düzenlemelerle çözülmesi gerekmektedir. Özel eğitimin bir ticaret alanı değil, toplumsal bir sorumluluktur. Ayrıca, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinde uygulanan 27 yaş sınırının kaldırılması ve engelli bireylerin bu hizmetlerden yaşam boyu yararlanabilmesi için mevzuat düzenlemesinin hayati önem arz etmektedir".
İmre'nin açıklamaları, kurumların faaliyet sürdürebilirliği açısından mevzuatın netleştirilmesi ve ücret politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini işaret ediyor. Geçici çözümler yerine sektör paydaşlarıyla yapılacak istişarelerle adil ve kalıcı düzenlemelerin hayata geçirilmesi talep ediliyor.
Öne çıkan talep: Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinde uygulanan 27 yaş sınırının kaldırılması ve engelli bireylerin bu hizmetlerden yaşam boyu yararlanabilmesini sağlayacak mevzuat düzenlemesinin yapılması.
İmre, çözüm için Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde adımlar atılması gerektiğini belirtti.
ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI DERNEKLERİ KONFEDERASYONU SİVAS İL BAŞKANI YASİN İMRE, ÖZEL EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ. İMRE, “BELİRSİZ UYGULAMALAR NEDENİYLE SEKTÖR CİDDİ BİR ÇIKMAZA SÜRÜKLENMİŞTİR” DEDİ.