
Belçika ve Slovenya, AB'den UCM'yi Koruma Talebinde Bulunuyor
Belçika Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, Slovenya ile iş birliği yaparak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) korunması amacıyla Avrupa Birliği'nin (AB) "Engelleme Mevzuatı"nı devreye sokmasını talep edeceklerini açıkladı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Prevot, ABD yönetiminin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında UCM tarafından verilen tutuklama emirleri sonrasında, UCM ile dayanışma içinde olduklarına vurgu yaptı.
Prevot, "Belçika UCM'yi kararlı bir şekilde destekliyor," diyerek, AB'den engelleme mevzatının uygulanmasının gerekliliğini ifade etti. Ayrıca, Mahkemenin bağımsızlığının ve adaletin sağlanmasındaki önemli rolünü korumak için bu adımın elzem olduğuna inandığını belirtti. "UCM'nin yanında olmak, hukukun üstünlüğünün yanında olmak demektir. Belçika, Mahkemenin ve misyonunun kararlı bir destekçisi olmaya devam edecektir," dedi.
Engelleme Mevzuatının Tarihçesi
AB'nin Engelleme Mevzuatı, ilk kez 1996 yılında ABD’nin Küba, İran ve Libya’ya ambargo uygulama kararı sonrası gündeme geldi. Bu mevzuat, belirtilen ülkelerle iş yapan Avrupalı şirketlere yönelik yabancı mahkemelerin alabileceği kararları engellemeyi ve böylece bu şirketlerin korunmasını amaçlıyordu. Ancak, daha sonra AB ve ABD'nin müzakereleri ile konu rafa kaldırıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, UCM yargıçlarına yönelik yaptırım kararının gerekçesini, ABD ve İsrail'in egemenliğini ihlal ettikleri iddiaları olarak açıkladı. Mevzuat, Donald Trump’ın İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Haziran 2022'de yeniden yürürlüğe girdi.