![Belçika'da Koalisyon Görüşmelerinde Son Eşik: Erken Seçim Tehdidi](https://cdn.aksiyon.com.tr/uploads/1280x720/images/202407/futbol-hazirlik-maci-1200-818543.jpg)
Belçika'da 200'ü aşkın gündür devam eden koalisyon görüşmelerinde kritik bir aşamaya gelindi. Hükümeti kurmakla görevli Bart De Wever, muhtemelen son kez uzatılan görev süresiyle, bu ayın sonuna kadar koalisyon müzakerelerini tamamlamaya çalışıyor.
9 Haziran 2024'te gerçekleşen genel seçimlerin ardından birinci parti olan Flaman milliyetçisi Yeni Flaman İttifakı'nın (N-VA) lideri De Wever, Kral Philippe'ye müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili bir rapor sundu. Ancak koalisyon ortakları arasında sağlanan uzlaşmanın sağlanmaması nedeniyle Kral, De Wever'in görev süresini bir kez daha uzatma kararı aldı.
Kraliyet tarafından yapılan açıklamada, "Müzakereciler, bu ayın sonuna kadar bir anlaşma hedefliyor. De Wever, 31 Ocak'ta Kral'a durumu iletecek" ifadesi yer aldı. Bu süre uzatımının sonuncu olacağı öngörülüyor; zira ay sonunda mutabakata varılamazsa, Belçika'nın erken seçimle karşılaşabileceği belirtiliyor.
Eğer anlaşma sağlanırsa, De Wever başbakan olacak ve Belçika'nın bütçe açığını kapatmaya yönelik merkez-merkez sağ eğilimli bir hükümete liderlik edecektir.
Müzakerelerin Çerçevesi
Partiler, 200 günden fazla bir süredir De Wever'in "Süper Not" adını verdiği sosyoekonomik paketi tartışıyor. "Çalışan kazanmalı" temalı bu paketin odak noktası, Belçika'nın bütçe açığını "çalışmayarak devletten maaş alanlarla mücadele" ederek kapatmak üzerinedir.
Yaklaşık 12 milyon nüfuslu Belçika'da resmi istatistiklere göre 300 bin 200 kişi işsizlik maaşından faydalanmaktadır. Uzun dönemli istirahat raporları ile sistemin suistimale uğradığı biliniyor.
Avrupa Birliği, 26 Temmuz'da yüksek bütçe açığı nedeniyle Belçika'ya yönelik bir disiplin süreci başlattı. Ülkenin yetkili makamları, geçen ay bütçe açığının tahmin edilenden 2 milyar avro fazla çıktığını ve herhangi bir önlem alınmaması durumunda 2029 itibarıyla bütçe açığının 46 milyar avroya kadar çıkabileceğini duyurdu.
Ancak sol eğilimli ve liberal partiler, De Wever'in işsizlik maaşı alma koşullarını sıkılaştırma, faydalanma süresini azaltma ve uzun dönemli doktor raporlarına karşı önlemler alma gibi önerilerine karşı çıkmaktadır.
Rekor Üstüne Rekor
Belçika'da federal bölgeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, siyasi krizlere yol açarak hükümet kurulum süreçlerini olumsuz etkiliyor. Ülke, daha önce 2010 yılında 541 ve 2019 yılında 652 gün hükümet kurulamazlığı ile dünya rekorunu elinde bulunduruyor.