Belçika'da okul yemekhanelerinin hijyen denetimi: Sonuçlar
Resmi haber ajansı Belga'ya göre, Belçika Gıda Zinciri Güvenliği Federal Ajansı (FAVV-AFSCA) tarafından 2024 yılında yapılan denetimlerde 1008 okulun mutfağı incelendi ve bu okulların %32,3'ünün hijyen standartlarını karşılamadığı belirlendi.
En sık görülen uygunsuzluklar
Denetim raporu, en yaygın sorunlar arasında el hijyeni için yeterli lavabo ve ekipman eksikliği, personelin kişisel hijyen ve temiz kıyafet eksikliği ile yemek hazırlama yüzeylerinin temiz olmaması olduğunu ortaya koyuyor.
Bağlantılı sağlık olayları
FAVV-AFSCA geçen ay içerisinde ülkenin farklı kentlerindeki huzurevlerinde, ortak bir gıda ürününden kaynaklandığı değerlendirilen E.coli (STEC) bakterisi kaynaklı bir salgının baş gösterdiğini bildirdi. Bu olayda hastalanan 63 kişiden 8'i hayatını kaybetmişti.
Değerlendirme
Denetim bulguları, okul yemek hizmetlerinde hem altyapı hem de personel uygulamaları açısından önemli eksiklikler olduğunu gösteriyor. Bu durum, gıda kaynaklı sağlık risklerinin artma potansiyelini işaret ediyor ve yetkililer ile okul yönetimlerinin öncelikli düzeltici adımları gündeme almalarını gerektirebilir.