Bel fıtığı için gelen hastada ameliyat öncesi iki kalp damarı yüzde 92 tıkalı tespit edildi

Bel fıtığı için gelen hastada Adana'da yapılan tetkikte iki kalp damarı yüzde 92 tıkalı çıktı; acil bypass ile sağlığına kavuşturuldu.

Yayın Tarihi: 02.08.2026 09:58
Güncelleme Tarihi: 02.08.2026 10:09

Bel fıtığı için gelen hastada ameliyat öncesi iki kalp damarı yüzde 92 tıkalı tespit edildi

Bel fıtığı tanısıyla gelen hastada kalp damarlarındaki kritik tıkanıklık:

Adana’da bel fıtığı ameliyatı planlanan bir hasta, Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen tarafından kardiyolojiye yönlendirildi. Yapılan tetkiklerde hastanın kalp damarlarından ikisinde yüzde 92 oranında darlık saptandı. Hastaya acil olarak yönlendirilen ekip tarafından yapılan açık kalp ameliyatı (bypass) başarıyla gerçekleştirildi ve hasta sağlığına kavuştu.

Şüphe ve yönlendirme süreci:

Olay, Kocaeli’de yaşayan Gürcan Yılmaz’ın bel fıtığı tanısıyla Adana’ya gelmesiyle başladı. Şen, muayene sırasında hastanın sağ bacağındaki ağrının sadece bel fıtığıyla açıklanamayacağını değerlendirdi; bacaktaki ağrıya damar tıkanıklığı eşlik ediyor olabileceğinden şüphe etti. Kuvvet kaybının ciddi düzeyde olmaması nedeniyle hastayı bütüncül bir bakışla ele alıp kardiyolojiye yönlendirdi. Kardiyolojik tetkikler sonucu iki kalp damarında yüzde 92 oranında darlık bulundu ve ekibin değerlendirmesi üzerine hasta acilen bypass ameliyatına alındı.

Ameliyat ve sonuç:

Acil bypass ameliyatı sonrası hasta başarılı şekilde iyileşti. Prof. Dr. Orhan Şen, konuyla ilgili olarak "Kendisi Kocaeli’den buraya geldi. Bel fıtığı tanısı konmuştu. Cerrahi operasyon önerilmişti... Hastanın sağ bacağında damar tıkanıklığı olunca ve bacakta ciddi bir kuvvet kaybı olmayınca duruma bütüncül yaklaşmak gerekiyor" ifadelerini kullandı. Şen, aynı zamanda tıkanıklığın diğer damarları da etkileyebileceğini ve zamanında yönlendirmenin hayati önemde olduğunu vurguladı.

Hastanın kendisi de süreci anlattı: "Kocaeli’de bana direkt olarak bel fıtığı ameliyatı olmam gerektiğini söylemişlerdi. Kalp damarlarımdan ikisinin yüzde 92 tıkanık olduğu ortaya çıkınca bypass ameliyatı ile sağlığıma kavuştum. Hayatımı önce Allah’a sonra Orhan hocanın önümüze sunduğu bilgiye borçluyum." Ayrıca hastanın, annesinin de daha önce Orhan Şen tarafından ameliyat edildiği bilgisi paylaşıldı.

Bu vaka, cerrahi planlama öncesi yapılan kapsamlı değerlendirmelerin hayati sorunları ortaya çıkarabileceğini gösterdi. Özellikle cerrahi adaylarında multidisipliner yaklaşımla risklerin araştırılmasının hastanın güvenliği açısından belirleyici olduğu belirtildi.

UZMANI PROF. DR. ORHAN ŞEN, “KENDİSİ KOCAELİ’DEN BURAYA GELDİ. BEL FITIĞI TANISI KONMUŞTU. CERRAHİ...

UZMANI PROF. DR. ORHAN ŞEN, “KENDİSİ KOCAELİ’DEN BURAYA GELDİ. BEL FITIĞI TANISI KONMUŞTU. CERRAHİ OPERASYON ÖNERİLMİŞTİ, GERÇEKTEN CERRAHİ OPERASYON GEREKİYORDU. FAKAT HASTANIN SAĞ BACAĞINDA DAMAR TIKANIKLIĞI OLUNCA VE BACAKTA CİDDİ BİR KUVVET KAYBI OLMAYINCA DURUMA BÜTÜNCÜL YAKLAŞMAK GEREKİYOR" DEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.