DOLAR
42,69 0%
EURO
50,21 0%
ALTIN
5.907,83 -0,01%
BITCOIN
3.729.161,73 -1,75%

Bayram Alışverişinde Açıkta Satılan Ürünlere Dikkat

Bayram alışverişinde açıkta satılan ürünlerin sağlık riski taşıdığı belirtildi. Tüketiciler, yerel esnaftan alışveriş yapmaları konusunda uyarıldı.

Yayın Tarihi: 27.03.2025 11:12
Güncelleme Tarihi: 27.03.2025 11:12

Bayram Alışverişinde Açıkta Satılan Ürünlere Dikkat

Ramazan Bayramı yaklaşırken, çikolata, şeker ve lokum talebinin artmasıyla birlikte, açıkta satılan ürünler hakkında uyarılarda bulunuluyor. İstanbul Şekerci, Pastacı, Helvacı, Tatlıcı ve Şekerli Mamuller Esnaf Odası Başkanı Bahattin Buğdaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin bayramlık alışverişlerini genellikle büyük zincir marketlerden yaptıklarını kaydetti.

Buğdaycı, "Bayram alışverişlerinde hareketlilik yaşanıyor. Alışverişlerinizi mahallenizdeki tanıdığınız esnaftan yapın. Hem sağlıkla hem de güvenle bayramı karşılayın, ayrıca yerli üreticiye destek olun,” dedi.

Geleneksel bayram kültüründe hediyelik çikolata, şeker ve lokumun sıkça tercih edildiğini belirten Buğdaycı, bayram ziyaretlerine giderken genellikle şık kutularda bu ürünlerin hediye edildiğini ifade etti. Bunun yanı sıra misafirliklerde baklava ve kadayıf gibi şerbetli tatlıların ikramına da dikkat çekti.

Buğdaycı, "Ancak önemli olan, hangi ürünlerin tercih edildiği değil, bu ürünlerin nereden ve nasıl temin edildiğidir. Bayramın maneviyatına uygun olarak güvenilir, hijyenik ve yerel üretim yapan işletmelerden alışveriş yapmak, hem geleneklerimize hem de sağlığımıza verdiğimiz önemin bir göstergesidir," dedi.

Tüketicilere, özellikle gıda ürünlerinde yalnızca fiyat odaklı davranmamalarını tavsiye eden Buğdaycı, ucuz ama içeriği ve üretim şartları belirsiz ürünlerin sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceğini kaydetti. "Glikoz şurubu, yapay aroma ve renklendirici içeren, üretim yeri belli olmayan, denetimsiz ürünler özellikle çocuklarımız için tehlike arz ediyor," diye ekledi.

Ambalajın görselliğine odaklanmadan ürün içeriğine bakılması gerektiğini belirten Buğdaycı, etiket bilgileri eksik olan ve firma adı, üretim adresi bulunmayan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu da, bayram şekeri ve çikolata tüketiminin sağlığı etkileyebileceğine dikkat çekti. Boyu, "Ucuz ürünü ararken sağlığımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Piyasanın yüksek olduğu dönemlerde uygun fiyatlı ürünler, bazen risk içeren katkı maddeleri ve üretim koşullarını barındırabilir," ifadesini kullandı.

Boyu, açıkta satılan ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Ürünler açıkta satıldığında doğru muhafaza koşulları sağlanamıyor. Çikolatalar ve şekerlemeler sıcaklık hassasiyeti olan ürünlerdir. Ambalajsız bir şekilde satışları doğru değildir," dedi. Bayram döneminde renkli şekerlerin çocuklar tarafından fazla tüketilmesine karşı kontrol altında tutulması gerektiğini de vurguladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı