BAU Gastronomi öğrencileri Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri'nde iki altın madalya kazandı
Etkinlik ve katılımcılar
Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından 22’ncisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri, Bahçeşehir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. TAŞFED’in Dünya Aşçılar Birliği (WASC) iş birliğiyle düzenlediği festivalde, ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinden davetliler ağırlandı. Etkinlik, dünya mutfağı ile Türk mutfağını bir araya getirerek farklı coğrafyalardan lezzetleri İstanbul'a taşıdı.
İki ekip, iki altın madalya
WASC tarafından "Kıtalar arası" unvanına sahip organizasyonda yaklaşık 1500 yarışmacı ve 120 jüri üyesi yer aldı. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri de iki farklı kategoride yarıştı. "Yılın En İyi Üniversite Ekip Yarışması"nda Yağmur Uslu, Majid Al Zoubi ve Ayberk Çil; "Modern Türk Mutfağı" kategorisinde ise Yusuf Can Gümüş, Özgür Özyurt ve Ekin Yüce BAU'yu temsil etti. Her iki ekip de hazırladıkları tabaklarla altın madalya kazandı.
Yarışma menüleri ve sunum
"Yılın En İyi Üniversite Ekip Yarışması"na katılan BAU'lu öğrenciler, başlangıç ve ana yemeklerde özgün bileşimler sundu. Menüde kestane püreli kış sebzeleri ile servis edilen miso glaze, ördek göğüs ve vişne sos eşliğinde servis edilen balkabaklı risotto ve tatlı olarak pancar cipsi üzerinde maldon tuz eşliğinde makademya fındığından dondurma yer aldı. Ekip, uyumlu sunum ve ekip çalışmasıyla altın madalya aldı.
"Modern Türk Mutfağı" kategorisinde yarışan öğrenciler ise başlangıçta isli yoğurt üzerine kızılcık sosu, muhammara ve maydanoz köpüğü eşliğinde kuzu ciğeri dolgulu mantı hazırladı. Ana yemek olarak firik keşkek üzerine madalyon kebap sundular. Finalde ise tarçından hazırlanmış toprak üzerinde nar, kuru kayısı, kuru incir, fındık, antep fıstığı, kuş üzümü ve buğday dondurmasıyla sunulan aşure ile yarışmayı tamamladılar ve BAU'ya ikinci altın madalyayı kazandırdılar.
BAU'dan değerlendirme
BAU Meslek Yüksekokulu Müdürü ve BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kazım Ozan Özer etkinliğe ilişkin şunları söyledi:
"22 yıl aralıksız bir şekilde böyle kapsamlı bir organizasyonu düzenlemek eminim ki kolay değildir. O yüzden öncelikle Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Festivali’ni düzenleyen ve bugüne kadar katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Bu yılki etkinlikte yer almaktan keyif aldık, öğrencilerimiz iki kategoride yarışmalara katıldılar. Hazırladıkları tabaklarda öğrencilerimizin alışılmış çerçevelerin dışına çıkma gayretini, kendilerine özgü yorumlarını görmekse çok keyifliydi. Yılın En İyi Üniversite Ekip ve Modern Türk Mutfağı Ekip yarışmalarında altın madalya aldılar. Her iki ekibimizi de tebrik ediyorum."
BAU Gastronomi öğrencilerinin elde ettiği başarı, üniversitenin eğitim yaklaşımının ve genç şeflerin yaratıcı bakış açısının ulusal ve uluslararası platformlarda karşılık bulduğunu gösterdi.
TÜRKİYE AŞÇILAR VE ŞEFLER FEDERASYONU (TAŞFED) TARAFINDAN 22’NCİSİ DÜZENLENEN "ULUSLARARASI İSTANBUL MUTFAK GÜNLERİ" ETKİNLİĞİNDE BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ "YILIN EN İYİ ÜNİVERSİTE EKİP YARIŞMASI" VE "MODERN TÜRK MUTFAĞI EKİP YARIŞMASI" KATEGORİSİNDE ALTIN MADALYA KAZANDILAR.