Başkan Özdemir’den ulaşım açıklaması
Niğde Belediye Meclisi’nin şehir içi ulaşım düzenlemesi sonrası Bor-Niğde hattında kontak kapatma eylemiyle başlayan tartışmalar sürüyor. 18 Mayıs’ta bazı Bor hattı şoförlerinin araçlarını durdurarak kontak kapatma eylemi gerçekleştirmesi üzerine ulaşımın bazı noktalarda aksadığı bildirildi. Konuya ilişkin basın mensuplarıyla bir araya gelen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, kamuoyunda oluşan iddialara yanıt verdi.
Kararın geçmişi ve amaç
Özdemir, uygulamanın yeni alınmış bir karar gibi yansıtıldığını belirterek, "Adana ve Ankara istikametinden gelen ilçe, belde ve köy otobüslerimizin güzergahıyla alakalı karar 10 Şubat 2025 tarihinde alındı. Bu karar ilgililerine hem yazılı hem sözlü olarak bildirildi" dedi. Belediye Başkanı, sürecin ani gelişmediğini ve 2025 içinde kooperatiflerle çok sayıda toplantı yapıldığını vurguladı.
Kararın amacını açıklayan Özdemir, tek yön uygulamasıyla ortaya çıkan trafik ve durak sorunlarını çözmeyi hedeflediklerini söyledi. Şehir içi taşımacılık yapan otobüslerle ilçe ve köyler arası taşımacılık yapan araçların aynı durakları kullanmasının sıkıntılara yol açtığını, ayrıca ilçe ve köyler arası taşıyan araçların şehir içinde yolcu taşımasının yasal olmadığını ifade etti.
Olayın nedeni ve belediyenin tutumu
Başkan Özdemir, yaşanan mağduriyetin temel sebebinin kooperatifin izinsiz ve kanunsuz şekilde kontak kapatma eylemi olduğunu belirtti ve bazı çevrelerin belediyeyi hedef gösterdiğini kaydetti. Özdemir, "Sanki vatandaşları Niğde Belediyesi mağdur etmiş gibi bir gündem oluşturulmaya çalışılıyor. Biz gece gündüz demeden vatandaşımıza hizmet etmek için çalışıyoruz" diye konuştu.
Kayseri ve Nevşehir istikametinden gelen araçların mevcut terminal düzenini kullandığını hatırlatan Özdemir, Adana-Ankara güzergahında da benzer düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Ücretsiz ulaşım desteği ve süre uyarısı
Başkan Özdemir, vatandaşların mağdur olmaması için ücretsiz ulaşım desteği sağlandığını açıkladı. Özdemir, "Bor, Bahçeli, Kemerhisar ve o bölgedeki köylerden gelen vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ücretsiz taşıma uygulaması başlattık" ifadelerini kullandı ve şehir merkezine ulaşım için elektrikli otobüslerin ücretsiz hizmet vereceğini belirtti.
Özdemir ayrıca belediyenin kent içinde yaşanabilecek mağduriyetlere karşı kararlı olduğunu vurgulayarak, "26 Haziran’a kadar süre veriyoruz. Niğde il sınırları içerisinde yaşayan hiçbir vatandaşımızın mağdur edilmesine izin vermeyeceğim. Eğer birileri vatandaşımızı mağdur etmeye kalkarsa Niğde Belediyesi olarak elimizi taşın altına koyarız" dedi.
Belediye Başkanı, geçmişte de bazı ilçe araçlarının yine kooperatif talepleri doğrultusunda şehir merkezine girişlerinin kaldırıldığını hatırlatarak, yapılan düzenlemenin öncelikli amacının şehir trafiğini rahatlatmak ve düzeni sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR ULAŞIM TARTIŞMALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI