Başkan Özcan’dan Şenkaya’nın 108’inci kurtuluş yıldönümü mesajı
"Şenkaya’nın kurtuluşu bir son değil, milli dirilişin zirvesidir."
Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 108’inci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tarih bilinci, birlik ve eğitimin önemine dikkat çekti.
Başkan Özcan, ilçenin 1916 yılında Rus işgali altına girdiğini; 7 Kasım 1917'de gerçekleşen Bolşevik İsyanı sonrası Rusların bölgeden çekildiğini, ardından ilçenin Ermeni işgaline maruz kaldığını anımsattı. Özcan, kurtuluşun sağlandığı gün olarak 7 Nisan 1918'i işaret ederek, milis güçler ile 3. Orduya bağlı Kazım Karabekir Paşa kumandasındaki 9. Kafkas Kolordusu'nun Ermenileri yenilgiye uğratarak Şenkaya’yı kurtardığını belirtti.
Mesajında ataların çektiği acılara değinen Özcan, 1877 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında yaşanan 40 yıllık esaret dönemini ve Rusların çekilmesiyle ortaya çıkan zulüm ve katliamları hatırlattı. Özcan, bu süreçte 70 köyde beş binden fazla kişinin katledildiğini vurguladı ve bu yaraların hatırlanmasının önemine dikkat çekti.
Şenkaya’nın ve bölge halkının gösterdiği kahramanlığı anlatırken, Özcan Sarıkamış Harekatı’nda verilen mücadeleyi, eksi 40 dereceye varan zorlu koşullarda savaşan Türk askerinin dayanıklılık ve fedakârlığını örnek gösterdi. Mesajda ayrıca Kara Fatma ve Nene Hatun'un cesareti ile şehit olan vatan evlatlarının milletin bağrına emanet edildiği ifade edildi.
Başkan Özcan, 7 Nisan'ı Şenkaya için varoluş ile yok oluş arasındaki ince çizgi olarak nitelendirerek, istiklal ve istikbal uğruna can verenlerin mirasının bugünlere onur verdiğini söyledi. Özcan, vatanına, bayrağına, milletine ve ezanına bağlılık gösteren ecdadın esareti kabul etmeyip şehitliği bir şeref madalyası saydığını kaydetti.
Geleceğe yönelik sorumluluklara da değinen Özcan, birlik ve beraberliğin korunmasının, gençlerin tarihini öğrenmesinin ve eğitime öncelik verilmesinin gerekliliğini vurguladı. İlçede başlatılan eğitim seferberliğine atıfla Baş Öğretmen Hüseyin Köycü ve tüm eğitimciler rahmetle anıldı.
Mesajını, Şenkaya’nın 108’inci kurtuluş yıl dönümünü kutlayarak sonlandıran Özcan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve Allahuekber Dağları'nda vatan uğruna can veren aziz şehitleri rahmetle andı.
ŞENKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÖRBİL ÖZCAN, ŞENKAYA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 108’NCİ YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA BİR MESAJ YAYIMLADI.