Az Katlı Evler İçin Güçlendirme Yöntemleri
İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Yüksel, az katlı ve geleneksel yöntemlerle inşa edilen yapıların güçlendirilmesi için birçok basit ve etkili yöntemlerin mevcut olduğunu vurguladı. Yüksel, Erzurum'da düzenlenen Deprem ve Beton Prefabrikasyon Teknolojisi Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bu tür yapıların depreme dayanıklılığının artırılması için uygulaması kolay yöntemlerin deneysel olarak kanıtlandığını ifade etti.
Deprem Haftası ve Önemi
Prof. Dr. Yüksel, Deprem Haftası'nın farkındalık artırmak için son derece önemli olduğunu belirterek, mevcut yapıların durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, muhtemel bir depremde oluşacak zararların önlenebilmesi için güçlendirme çalışmalarının önceden planlanması gerektiğini ekledi.
Basit Güçlendirme Çözümleri
Yüksel, 1993 yılında inşa edilmiş iki katlı bir köy binasından örnek vererek, yapıların depreme dayanıklılığını artırmak için basit uygulamalar yapılabileceğini belirtti. Örneğin, bir hasır donatı kullanarak küçük kaliteli beton ile yığma duvarın üzerinde incecik perdeler oluşturmanın, bu tür yapıların deprem güvenli hale gelmesi için yeterli olduğunu ifade etti.
Yeni Binalarda Dikkatli Üretim
Ayrıca, yeni inşa edilen binalarda tasarım ve üretim aşamasında dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen Yüksel, mühendislerin projeleri ile uygulamalarının ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. İnsanların bina seçimlerinde daha sorgulayıcı olmaları gerektiğini belirten Yüksel, bina projelerine sahip olmaları ve uzmanlara göstererek güncel standartlarla ne derece uyumlu olduklarını kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti.
Mikro Bölgelemenin Önemi
Uzun ve orta vadede mikro bölgelemenin önemini vurgulayan Yüksel, yeni yerleşim yerlerinin zemin özellikleri ve depremselliğin dikkate alınarak seçilmesi gerektiğini, ayrıca bina yenileme çalışmalarının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Modern tekniklerin insanların hayatına entegre edilmesi gerektiğini ekledi.
Erzurum'da düzenlenen Deprem ve Beton Prefabrikasyon Teknolojisi Çalıştayı'na katılan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Yüksel, AA muhabirine, Deprem Haftası'nın farkındalık oluşturması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Yüksel, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.