Bist 100
9.978,32 0%
DOLAR
32,38 -0,19%
EURO
34,77 0,05%
ALTIN
2.426,23 -0,01%

Baş ve boyun kanseri, sinsi bir tehlike: Bu 7 belirtiye dikkat!

Baş ve boyun kanseri, vücudun baş ve boyun bölgesinde oluşan çeşitli kanser türlerini kapsayan genel bir terimdir. Bu kanserler, erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gereken ciddi sağlık sorunlarıdır. Peki, baş ve boyun kanserinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi nelerdir? Bu haberde sizin için araştırdık.

Yayın Tarihi: 16.01.2024 10:39
Güncelleme Tarihi: 16.01.2024 10:39

Baş ve boyun kanseri, sinsi bir tehlike: Bu 7 belirtiye dikkat!

Kanserin tehlikeli bir türü olan baş ve boyun kanseri kötü huylu hücrelerin çoğalmasıyla oluşan çok sinsi bir hastalıktır. Peki baş ve boyun kanserinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Nasıl korunabiliriz? İşte detaylar...

BAŞ VE BOYUN KANSERİ NEDİR?

Baş ve boyun kanserleri, vücudun baş ve boyun bölgesinde bulunan organ ve dokularda oluşan kötü huylu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla meydana gelir. Baş ve boyun bölgesi, ağız boşluğu, nazofarenks (üst yutak), orofarenks, hipofarenks (alt yutak), gırtlak, sinüsler, kulağın bazı bölümleri, tiroid bezi, tükürük bezleri, lenf bezleri, yüz cildi, burun, geniz ve sinüs, kulak gibi organ ve dokuları içerir. Bu bölgede oluşan kanserler, tuttukları yere göre farklı isimlerle adlandırılır. Örneğin, ağız boşluğu kanseri, dudak, dil, diş etleri, yanaklar, ağız tabanı ve damağı kapsar. Gırtlak kanseri ise gırtlakta oluşan kötü huylu hücrelerin neden olduğu bir kanser türüdür.

BAŞ BOYUN KANSERİ BELİRTİSİ

BAŞ VE BOYUN KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Baş ve boyun kanserlerinin en önemli nedeni sigara ve alkol kullanımıdır. Sigara ve alkolün birlikte kullanılması, baş boyun kanseri riskini 100 kat artırır. Ayrıca, HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonu, güneş ışınlarına maruz kalma, kimyasal maddelere temas, ailede kanser öyküsü, beslenme bozuklukları, zayıf bağışıklık sistemi gibi faktörler de baş boyun kanserlerine yol açabilir.

BAŞ VE BOYUN KANSERİNİN 7 BELİRTİSİ!

Baş ve boyun kanserlerinin belirtileri, kanserin türüne ve yerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak şu belirtilere dikkat etmek gerekir:

* Boyunda şişlik

* kısıklığı ve ses değişimi

* Dudakta ve ağızda geçmeyen yara

* Yutma güçlüğü

* Kulak ağrısı

KULAK AĞRISI

* Kanama

* Ciltteki değişiklikler

Bu belirtilerden herhangi biri iki haftadan uzun sürerse, bir kulak burun boğaz ve baş boyun uzmanına başvurmak gerekir. Erken teşhis, baş boyun kanserlerinin tedavisinde çok önemlidir.

BAŞ VE BOYUN KANSERİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Baş ve boyun kanserlerinin tanısı için detaylı bir muayene, biyopsi, ultrason, tomografi, MR (manyetik rezonans) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Baş ve boyun kanserlerinin tedavisi, kanserin türüne, evresine, yerine ve hastanın genel durumuna göre belirlenir. Tedavide cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler uygulanabilir. Cerrahi, kanserli dokunun ve çevresindeki lenf bezlerinin alınması işlemidir. Radyoterapi, kanserli hücreleri öldürmek veya büyümelerini durdurmak için yüksek enerjili ışınların kullanılmasıdır. Kemoterapi ise kanserli hücreleri öldürmek veya büyümelerini durdurmak için ilaçların kullanılmasıdır. Bu yöntemler tek başına veya birlikte uygulanabilir.

BAŞ VE BOYUN KANSERİNDEN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Baş ve boyun kanserleri, sinsi bir şekilde yaklaşabilen ve hayati tehlike oluşturabilen kanserlerdir. Bu nedenle, baş ve boyun kanserlerinden korunmak için sigara ve alkol kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek, güneşten korunmak, HPV aşısı yaptırmak, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek gerekir.