Bartın Üniversitesi'nde III. Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği düzenlendi
Bartın Üniversitesi (BARÜ) çatısı altında gerçekleştirilen III. Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği, "Hayallerin Başladığı Yer: Çocuklar, Kitaplar ve Kütüphaneler" temasıyla iki gün boyunca devam etti. Etkinlikte çocuklar, yazarlar, akademisyenler ve kütüphaneciler bir araya geldi.
Açılış ve organizasyon
Şenlik, Bartın Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği iş birliğinde düzenlendi. Açılış programı Kutlubey Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği Genel Başkanı Ercan Akpınar, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay ile şenlik koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nihan Temiz yaptı.
Kortej, sergiler ve sahne etkinlikleri
Açılışın ardından düzenlenen kostümlü yürüyüş-şenlik korteji etkinliğe renk kattı. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği sergiler arasında 'Çocuk Edebiyatı Yazarlarından Kütüphane Hatıraları', 'Bir Kitabın İçinden' ve 'Kütüphane Şenliği Logo Tasarımları' yer aldı. Ayrıca BARÜ Müzik Kulübü konseri ve ilkokul öğrencilerinin hazırladığı kitap defilesi de şenliğin öne çıkan etkinlikleri arasındaydı.
Panellerde öne çıkan konular
Şenliğin ilk gününde "Doğa ve Kültürel Miras: Toplumsal Hafızanın Aktarılmasında Çocuk Edebiyatının Rolü" başlıklı panel düzenlendi. Panel açılışında Prof. Dr. Ahmet Akkaya şu ifadeleri kullandı: "Çocuk edebiyatı ve çocuk kütüphaneciliği, akademik yaşamımda çok özel bir yere sahiptir. İlk yayınlarımı çocuk edebiyatı üzerine yazdım. Bununla birlikte Bartın Üniversitesi olarak çocuk edebiyatına her zaman önem veriyoruz. Hatta iki kez Yükseköğretim Kuruluna çocuk edebiyatı yüksek lisans programı önerisinde bulunduk. Temennimiz, çocuğu somut dünyayla buluşturacak ve ona keşfedeceği yeni dünyalar sunacak daha nitelikli eserlerin ortaya çıkmasıdır".
Panelde ayrıca Ulus Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Şükrü Teoman Güner anıt ağaçların özellikleri ve kategorileri hakkında bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Nihan Temiz ise Bartın’ın Akbaş köyünde keşfedilen yaklaşık 640 yaşındaki çınar ağacını konu alan 'Çınarın Hafızası' adlı çocuk kitabının yazım sürecini paylaştı. Ercan Akpınar toplumsal hafızanın aktarılmasında çocuk edebiyatının önemine vurgu yaptı.
Gelecek odaklı tartışmalar ve değerlendirme
Şenliğin ikinci günündeki paneller ve oturumlarda çocuk kütüphanelerinin bugünü ve geleceği, çocuk odaklı projeler, erişilebilirlik, mesleki etik, okuma kültürü ve bilgi okuryazarlığı gündeme alındı. Yazar-çocuk buluşmaları ve yuvarlak masa toplantılarıyla uygulamaya dönük değerlendirmeler yapıldı.
III. Ulusal Çocuk Kütüphaneleri Şenliği, çocukların aktif katılımıyla kütüphanelerin üretim, paylaşım ve hayal gücünün geliştiği mekânlar olduğunu bir kez daha gösterdi.
BARTIN ÜNİVERSİTESİNDE (BARÜ) DÜZENLENEN "III. ULUSAL ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ ŞENLİĞİ" KORTEJ YÜRÜYÜŞÜNDEN PANELLERE, SERGİLERDEN YAZAR-ÇOCUK BULUŞMALARINA KADAR BİRÇOK ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPTI.