Barajlarda bolluk: Sivas'ta su doluluk oranı yüzde 92'ye ulaştı

Sivas'ta yoğun kar ve yağışlar barajları doldurdu: 22 barajdan 5'i tam kapasite, 19'unda doluluk yüzde 90'ı aştı; toplam doluluk yüzde 92 oldu.

Yayın Tarihi: 25.07.2026 11:20
Güncelleme Tarihi: 25.07.2026 12:19

Barajlarda bolluk: Sivas'ta su doluluk oranı yüzde 92'ye ulaştı

barajlarda son durum:

Geçtiğimiz yıllarda Sivas'ı etkileyen kuraklık, bu kış ve ilkbaharda görülen yoğun kar ve yağmur yağışlarıyla belirgin ölçüde geriledi. Kent genelindeki barajların toplam doluluk oranı, DSİ 19. Bölge Müdürlüğü verilerine göre yüzde 92 seviyesine ulaştı. Havalar ısınmadan önce geçen ay bu oranın yüzde 98 olarak kaydedildiği belirtildi.

kilit barajlardaki değişim:

Şehir merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajında geçen yıl Temmuz 2025'te su seviyesi yüzde 5 seviyesine kadar düşmüştü; bu yıl aynı dönemde seviye yüzde 71'e yükseldi. Tarımsal sulamada kullanılan Pusat - Özen Barajında ise su oranı geçen yıl yüzde 33 iken bu yıl yüzde 96 oldu.

istatistikler ve değerlendirme:

Kentteki toplam 22 barajdan 5'i tam kapasite dolu, 19 barajda su seviyesi yüzde 90'ı aşıyor. DSİ 19. Bölge Müdürü Zafer Aslan, Sivas'taki doluluk oranlarıyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Sivas’ta barajlarımızın doluluk oranı bugün itibarı ile yüzde 92 seviyesinde. Havalar ısınmadan önce geçen ay yüzde 98 oranını görmüştük. Geçen yıl ise bu tarihlerde yüzde 68 seviyesindeydi. 4 Eylül Barajı’mız yüzde 71 seviyelerine çıktı. Geçen yıl bu zamanda yüzde 5 oranında su mevcuttu. En düşük oran 4 Eylül Barajı’nda olmasının sebebi 12 ay kullanılan bir baraj olması.’

Yağışların tarımsal sulama ve içme suyu kaynakları üzerindeki olumlu etkisi, önümüzdeki aylarda sulama planları ve su yönetimi için rahatlama sağlayabilir. Ancak kuraklık riski yeniden gündeme gelmesi ihtimaline karşı su kaynaklarının izlenmesi ve koruma önlemlerinin sürdürülmesinin önemi vurgulanıyor.

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 92 SEVİYESİNE ULAŞTI. (ARŞİV)

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 92 SEVİYESİNE ULAŞTI. (ARŞİV)

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.