Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bankalar kredileri havalara saçacak! Bu işlemi yapana şart koşulmayacak

Kredi kartı kullanımının bir hayli zorlaştığı günümüzde bankalar kredi teminatı için BES sözleşmelerini kabul etmeye başladı. Karar onaylandı.

Yayın Tarihi: 09.01.2024 09:35
Güncelleme Tarihi: 09.01.2024 11:26

Bankalar kredileri havalara saçacak! Bu işlemi yapana şart koşulmayacak

BES kullanıcılarına kredi kullanımı kolaylığı onaylandı. Günümüz şartlarında ihtiyaç kredisi kullanım ihtiyaçların karşılanması adına önemli bir destek olarak biliniyor. Ancak bankaların kredi sunma şartları kayılaşmaya başlarken, yeni alınan kararlar doğrultusunda belirli kişilerin kredi çekmesi bir hayli kolaylaştı. BES katılımcısı birey, kredi kullanımı konusunda bazı avantajlara sahip olacak. Mart 2023'te kararı verilen ancak 1 Ocak 2024'te uygulamaya sokulan BES düzenlemesinde sözleşmeler kredi teminatı olarak sunularak, kredi çekimi kolaylaşacak. Bu sayede BES kullanıcıları daha yüksek miktarda olan ihtiyacına kolaylıkla ulaşacak. 

BES ve kredi kullanımı ile alakalı alınan kararlar doğrultusunda devlet katkısı hariç primler bankaya teminat olarak gösterilebilecek iken bankalar da Emeklilik Gözetim Merkezi'ne (EGM) aracılığı ile BES doğruluğunu onaylaması sonrasında kredi kullandırabilecek. EGM kredinin onay alması adına gerekli evrakları bankaya sunacağı belirlenirken birey kredi çekme işlemi tamamlandığında bankaya devredilecek tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonunda yatırıma yönlendirilecek.

tl

KREDİ ÖDEMELERİNDE BES TEMİNATI

Kredi kullanan müşterinin arka arkaya 2 kere kredi ödememesi durumunda devreye BES girecek.  Öncesinde banka tarafından 30 gün değerlendirme süresi verlecek ve akabinde de BES tarafından karşılanması adına işlemler başlatılabilecek. Kredi kullanan bireyin hayatını kaybetmesi durumunda tutar emeklilk sisteminden karşılanacak. Ve kalan borç tutarı alacağın devri fonundan bankaya tahsil edilecek.

bes

BİRDEN FAZLA BES TEMİNAT GÖSTERİLECEK

BES teminatı ile kredi kullanım işlemleri bu şekilde kolaylaşırken, fon limitinin uymadığı durumlarda birden fazla BES sözleşmesi teminat olarak sunulabilecek. Ancak işveren grup tarafından oluşturulan sözleşmeler dahil olamayacak. Kredi çekmek amacı için BES sözleşmesi teminat sunulduğu takdirde, BES sözleşmesi iptal edilemeyecek veya birikim başka bir BES şirketine aktarılamayacak.