Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bankacılıkta yapay zekâ dönemi başlıyor! Kişilerin mali durumları ve bütçeleri planlanacak!

Birçok alanda kullanılmaya başlanan yapay zekâ teknolojisi artık bankacılık sektöründe de kullanılacak. Yeni geliştirilen yapay zekâ destekli Finn, müşterilerin mali durumlarını ve bütçelerini planlayacak.

Yayın Tarihi: 21.12.2023 18:48
Güncelleme Tarihi: 21.12.2023 18:48

Bankacılıkta yapay zekâ dönemi başlıyor! Kişilerin mali durumları ve bütçeleri planlanacak!

Hollandalı neobank bunq, bugün üretken yapay zekâ platformu Finn'in lansmanını yaptı. OpenAI ve Meta'nın açık büyük dil modelleri (LLM) üzerinde çalışan yeni sohbet botu işlevi, kullanıcıların mali durumlarını planlamalarına, daha iyi bütçeler yapmalarına ve işlemleri kolayca bulmalarına yardımcı olmak için tasarlandı.

Bunq'un kurucusu ve CEO'su Ali Niknam, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Temel olarak, kişisel hayatınız ve işlemleriniz hakkında her şeyi bilen ve tüm bunları kafasında tutan ve her türlü sorunuzu yanıtlayabilen kendi kişisel muhasebeciniz varmış gibi" dedi.

finn

SEYAHAT VEYA TATİL İÇİN BÜTÇE PLANLAMASI YAPABİLECEK

Yeni yapay zekâ sohbet botu olan bunq uygulamasındaki arama işlevinin yerini alacak olsa da Niknam, Finn'in bir arama botundan çok daha fazlası olduğunu vurgulamaya hevesli olduğunu söyledi.

Söz konusu LLM'leri kullanarak, hangisinin daha iyi cevap verdiğini belirledikten sonra bunq, bir kullanıcının ne sorduğunu yorumlayabilen ve dönüştürebilen kendi modelini yarattı. Bu sayede tipik bir arama sorgusundan çok daha karmaşık yanıtlar alınabiliyor.

Finn, aynı zamanda, kullanıcılara belirli harcama kalıplarını paylaşacak, yaklaşan bir seyahat veya tatil için bütçe yapmalarına yardımcı olabilecek ve bir satın alma işleminin tam olarak ne zaman yapıldığını söyleyebilecek.