Bangladeş'te Geçiş Hükümeti Kuruluyor

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina'nın konutundan ayrılmasının ardından geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 05.08.2024 18:31
Güncelleme Tarihi: 05.08.2024 18:31

Bangladeş'te Geçiş Hükümeti Kuruluyor

Bangladeş Ordusundan Geçiş Hükümeti Açıklaması

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasıyla birlikte ülkede geçiş hükümeti kurulacağının müjdesini verdi.

General Waker-Uz-Zaman'dan Açıklama

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, basına yaptığı açıklamada, geçiş hükümetinin kurulacağına dair detayları aktardı. Gösterilerin ve şiddet olaylarının sona ermesi durumundasıkıyönetim uygulamasına gidilmeyeceğini belirtti.

Başbakan ile Görüşmeler Planlanıyor

Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarıyla ilgili derinlemesine bir soruşturma yürütüleceğini ve tüm siyasi partilerle verimli bir diyalog sağlayarak geçiş hükümetinin kurulacağına değindi. Ayrıca, Bangladeş Cumhurbaşkanı Mohammed Şahabuddin ile görüşmelerin yapılıp durumu çözmek için gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Protestolar ve Gelişmeler

Başkent Dakka'da protestolar devam ederken, göstericilerin Başbakan'ın resmi konutundaki eşyaları dışarı çıkardığı görüntüler medyada yer aldı. Protestocu grupların, iktidardaki Avami Birliği Partisi'nin yerleşkesini de ateşe verdiği bildirildi.

Yine gelen haberlerde, Başbakan Hasina'nın kız kardeşinin askeri helikopterle Hindistan'a geçtiği ve bu durumun ardından Hindistan hükümetinin sınırda alarm durumu ilan ettiği belirtildi.

Hasina'nın Durumu ve Geçiş Süreci

Başbakan Şeyh Hasina'nın konutundan ayrılması sonrası, ülkede gerçekleşen protestoların ardında 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'ndan kalma kontenjan tartışmalarının olduğu belirtiliyor. Öğrencilerin başlattığı bu gösteriler, hükümetin sayılarının 200'ü aştığı ölü sayısını açıkladığı günlere kadar uzandı.

Hükümet, internet kesintileri ve sokağa çıkma yasakları ile gösterilere müdahale etmeye çalıştı; ancak bu çabalar tansiyonu düşürmede etkili olamayınca, adalet talepleriyle yeniden başlayan protestolar, polisle çatışmalara yol açtı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı