DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.846.497,83 -0,01%

Bangladeş'te Eski Bakanın da Aralarında Olduğu 16 Kişi 'Terörle Mücadele' Yasası Kapsamında Tutuklandı

Dakka'da düzenlenen toplantı sonrası eski Telekomünikasyon Bakanı Abdül Latif Sıddık dahil 16 kişi, 'hükümeti devirmeyi planlama' suçlamasıyla terörle mücadele yasası kapsamında tutuklandı.

Yayın Tarihi: 30.08.2025 01:01
Güncelleme Tarihi: 30.08.2025 01:01

Bangladeş'te Eski Bakanın da Aralarında Olduğu 16 Kişi 'Terörle Mücadele' Yasası Kapsamında Tutuklandı

Bangladeş'te 16 Kişi Terörle Mücadele Yasası Kapsamında Tutuklandı

Bangladeş'te başkent Dakka'da düzenlenen bir toplantıya katılanların arasında eski Telekomünikasyon Bakanı Abdül Latif Sıddıkın da bulunduğu 16 kişi, hükümeti devirmeyi planlama suçlamasıyla gözaltına alındı ve terörle mücadele yasası kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gözaltı ve Tutuklama Süreci

Resmi ajans Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS)nın bildirdiğine göre, toplantı dün Dakka'da, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılmış kişiler tarafından organize edildi. Toplantıya katılan Abdül Latif Sıddık ve diğer 15 kişi polis tarafından gözaltına alındı; mahkemeye sevk edilen şüpheliler aynı gün cezaevine gönderildi.

Arka Plan: 2024 Protestoları ve Siyasi Gerginlik

Bu gelişme, kamu görevi kadrolarında 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kontenjan ayrılmasına ilişkin kararın ardından Temmuz 2024 ortasında başlayan ve öğrencilerin öncülük ettiği protestoların devamı niteliğinde. Yüksek Mahkeme'nin temmuz sonunda kontenjan oranlarını düşürmesiyle protestoların sona erdiği duyurulmuştu.

Protestolar sürecinde yaşanan şiddet olaylarında sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından gösteriler, yaşamını yitirenler için adalet talebiyle sürdü. Olaylarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Siyasi Etkiler ve Gelişmeler

Gösteriler tırmanırken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutunu terk ederek askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş; bu süre zarfında göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı. Ardından Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos 2024'te geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.

Bu tutuklamalar, Temmuz-Ağustos 2024'teki geniş protesto dalgası ve sonrasındaki siyasi gelişmelerle bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Olayın hukuki süreci ve soruşturmanın ayrıntıları resmi makamlardan yapılan ek açıklamalarla netleşecek.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı